Három év fegyházra ítéltek Oroszországban egy katonai információk gyűjtésével vádolt francia állampolgárt. Laurent Vinatier politikai szakértőt, a posztszovjet térség kutatóját június elején vették őrizetbe Moszkvában.
Az orosz vádhatóság eredetileg három év és három hónap fegyház kiszabását kérte az ügyben. A védelem emberséges ítélet kért a bíróságtól, mindössze pénzbírságot szorgalmazva. Az ítélet nem jogerős.
A vádlott kijelentette, hogy 20 éve ismeri Oroszországot, amelybe "beleszeretett". "Bocsánatot kérek Oroszországtól, hogy nem vettem figyelembe az Oroszországi Föderáció törvényeit" - mondta Vinatier, akit az Interfax helyi hírügynökség idézett. A francia állampolgár ugyanis nem regisztráltatta magát külföldi ügynökként, ami miatt az orosz büntetőtörvények értelmében öt évig terjedő szabadságvesztés vagy kényszermunka-büntetés fenyegette.
Vinatier a svájci Humanitárius Párbeszéd Központja (HD Centre) nevű civil szervezetnek dolgozott. A HD Centre saját közlése szerint függetlenül működik, és világszerte folytat párbeszédet különböző tisztségviselőkkel, szakértőkkel és más szereplőkkel fegyveres konfliktusok megoldása végett.
A francia állampolgár az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint elismerte, hogy olyan információkat is gyűjtött, amelyeket külföldi hírszerző szolgálatok is felhasználhatnak, ártva ezzel Oroszország biztonsági érdekeinek.
(MTI)