A Jobbik debreceni Ifjúsági Tagozata és a Jobbik Magyarországért Mozgalom Debreceni Alapszervezete szombat este csendes demonstráció keretében fáklyás felvonulást tartott a cívisvárosban, a Sámsoni úton.
Zoom
A szervezők célja az volt, hogy fölhívják a figyelmet a debreceni Menekülteket Befogadó Állomáson tartózkodó mintegy ezer menekült szélsőséges magatartásából adódó aggasztó problémákra. A Sámsoni úton élő emberek valósággal rettegnek, és nincs az a rendőri erő, amely képes lenne megvédeni őket a szabadon kószáló, kártékony bevándorló bűnözőktől.
Ágoston Tibor mintegy háromszáz főre becsülte a felvonulók létszámát. A Jobbik debreceni frakcióvezetője elmondta: a megmozdulás kezdeményezői azt szeretnék, hogy akciójuk eredményeként a menekülttábor kerüljön el Debrecenből olyan helyre, ahol a főként észak-afrikai országokból érkező, alkalmazkodni képtelen, bűncselekmények elkövetésére hajlamos menekültek nem tudják elérni városunkat.
Zoom
A megmozduláson az Új Magyar Gárda Mozgalom és a Nemzeti Őrsereg is képviseltette magát, de a környéken élő civil lakosság, kisgyerekes családok is csatlakoztak a menethez.
A rendőrség fokozott jelenléte már a gyülekezőhelyen is érzékelhető volt, később pedig magát a menetet is biztosították.
A Sámsoni úti valutaváltónál tartózkodó menekültek a kerítésen belülről szemlélték a vonulókat, és értetlenül meredtek rájuk. Sok környékbeli is figyelte a fáklyás menetet, közülük azonban csatlakozók is akadtak.
Az egyik útba eső vendéglátóhely tele volt menekültekkel, így a rendőrök sorfalat húztak a demonstrálók és a kocsmában rostokló menekültek közé. A demonstrálók közül jó néhányan illették keresetlen szavakkal a kocsmában lébecoló menekülteket. A rendőrök senkit nem engedtek megállni a kocsma előtt, hanem mindenkit tovább parancsoltak, így jelentősebb nézeteltérés kialakulásának az esélye sem volt meg. A fáklyás menet ezután érkezett a menekülttábor közelébe, ahol a résztvevők elénekelték a Himnuszt.
Zoom
Ágoston Tibort portálunknak elmondta: a menekülttáborral kapcsolatos helyzet már tarthatatlan, és a fideszes önkormányzati képviselő "kurva anyázása" helyett valós megoldásokat kell keresni. Ágoston Tibor szerint fontos üzenet, hogy ha kiállunk közös ügyeinkért, akkor meg tudjuk egymást védeni. Mint mondta, a tömegben haladva is megdöbbentő történetekről értesült a helyiektől. Ilyen volt például, amikor tizenkilenc éves lányt kergettek hazáig a menekültek, vagy középkorú anyukát szedtek le a bicikliről.
A Jobbik debreceni frakcióvezetője határozottan leszögezte: ha három héten belül nem történik semmi, akkor legközelebb már a menekülttábor bejárata elé szerveznek tiltakozást.
Zoom
Herpergel Róbert - szebbjovo.hu
Frissítés: Videó a felvonulásról:
Kapcsolódó: