A rendszerváltást kisiklató és a korcs rezsimet a mai napig működtető slepp teljes létszámmal jelent meg Göncz Árpád volt köztársasági elnök temetésén péntek délután az Óbudai temetőben.
Zoom
"Te a szeretet embere voltál, a szeretetet hirdetted, mint (...) a Názáreti is, és mindenkihez volt jó szavad" - ömlengett beszédében Mécs Imre, aki Göncz Árpád államfővé választását azzal jellemezte, hogy ő egy "nagyon bölcs és jó paktum" eredményeként lehetett a frissen megalakult Magyar Köztársaság elnöke.
Zoom
"Te minden idők legjobb köztársasági elnöke lettél", szeretet övezett, de ha kellett, nagyon határozott tudtál lenni - jelentette ki a korábban szabad demokrata, később szocialista, magát mégis '56-osnak tartó áruló. Hangsúlyozta, Göncz Árpád megmentette a magyar társadalmat, a magyar jogállamot azoktól a hibáktól, amelyeket a "rendszerváltáskor" nem tudtak elkerülni.
Zoom
Megemlékezése közben Mécs Imre úgy írta le a volt államfőt, mint aki "ember volt, az embereknek az embere", akit "nem lehetett nem szeretni", és az emberek óriási többsége szerette is őt; a szegény embereknek, az elnyomottaknak, a jogtalanoknak a szócsöve, aki tudott kemény és határozott lenni, aki tudott "gyűlölni a gyűlölettel szemben, a széthúzással szemben".
Zoom
Több ezren vettek részt a szertartáson
A szertartás elején a Ha én rózsa volnék című dal hangzott el Koncz Zsuzsa és Bródy János előadásában, az egybegyűltek ezalatt egy-egy szál rózsát tartottak a magasba. A Göncz Árpádot gyászoló több ezres tömeg szinte teljesen megtöltötte a temető 16-os parcelláját.
Zoom
A számos magyar és külföldi állami vezető, politikus és közéleti személyiség között Áder János köztársasági elnök mellett megjelent Sólyom László és Schmitt Pál volt ál(l)amfő, továbbá Heinz Fischer osztrák szövetségi elnök is.
Orbán Viktor miniszterelnök az állami vezetőktől távol, a gyászoló tömeg utolsó soraiban hallgatta végig a szertartást felesége társaságában. Jelen volt Medgyessy Péter és Boross Péter volt miniszterelnök, valamint Szili Katalin volt házelnök. Megjelentek egyházi méltóságok, köztük Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, kormánytagok, köztük Pintér Sándor belügyminiszter.
Zoom
Zoom
A pártok képviseletében is többen lerótták kegyeletüket, így Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője, Fodor Gábor, a Liberálisok vezetője. Korábban közleményben jelezte jelenlétét Szél Bernadett, az LMP társelnöke, valamint Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke.
Göncz Árpád sírhelye a volt államfő kérésére Bibó István, Litván György és Vásárhelyi Miklós 1956-os elítéltek mellett fekszik. A temetés végén a gyászoló tömeg közösen énekelte el a Himnuszt. Göncz Árpád október 6-án, életének 94. évében, családja körében hunyt el.
Frissítés: Orbán a "nemzet köztársasági elnökéről": "Köszönjük, amit a hazáért és értünk tett!"
Göncz Árpádról is megemlékezett péntek este Orbán Viktor miniszterelnök a muravidéki Lendván, ahol a magyar önkormányzati közösség létrejöttének 40. évfordulója kapcsán tartottak ünnepséget a magyar és a szlovén kormányfő jelenlétében.
"Köszönjük, amit a hazáért és értünk tett" - mondta Orbán Viktor kormányfő Göncz Árpádról a szlovéniai Lendván.
Felidézte, hogy Lendvától nem messze esik Csáktornya, ahol egykor Göncz Lajos, az 1848-as szabadságharc honvédszázadosa élt, "akinek a dédunokája, Göncz Árpád, mint e tradíció méltó folytatója, a rendszerváltás utáni Magyarország első megválasztott köztársasági elnöke lett".
Göncz Árpádot a muravidéki ünnepséget megelőzően kísérték utolsó útjára. Orbán Viktor szerint "ma adtuk meg neki a végtisztességet, amely őt, mint mindannyiunk elnökét, vagyis a nemzet köztársasági elnökét különösen is megilleti".
(MTI nyomán; képek: HVG - MTI)