Letartóztatták Franciaországban Pavel Durovot, a Kelet-Európa egyik legnépszerűbb üzenetküldő alkalmazását üzemeltető Telegram társalapítóját és vezérigazgatóját. A milliárdos üzletember Azerbajdzsánból utazott Párizsba magángépén, és a francia főváros közelében lévő Bourget repülőtéren fogták el őt a rendőrök, szombat este nyolc óra körül.
A 39 éves Durov orosz származású, de francia állampolgársága is van. Testvérével 2013-ban alapította a Telegramot. Az elmúlt években leginkább az Egyesült Arab Emírségekben élt, mert 2014-ben összetűzésbe keveredett az orosz állammal. A Kreml akkor azt próbálta elérni, hogy az előző általa létrehozott közösségi platform, a VKontakte működjön együtt az orosz titkosszolgálattal az ellenzéki szervezetek kordában tartására. Durov azonban megtagadta azt a kérést, hogy osszák meg a felhasználóik adatait az FSZB-vel, és elhagyta hazáját.
A közel egymilliárd felhasználóval rendelkező Telegram különösen nagy népszerűségnek örvend Oroszországban, Ukrajnában és Kelet-Európában. A Facebook, a YouTube, a WhatsApp, az Instagram, a TikTok és a Wechat után az egyik legnagyobb közösségi médiaplatformnak tartják.
"Inkább szabad vagyok, mint hogy bárkitől parancsokat fogadjak el" - mondta Durov áprilisban Tucker Carlson amerikai újságírónak arról, hogy elhagyta Oroszországot, és "otthont keres" cégének, amely Berlinben, Londonban, Szingapúrban és San Franciscóban is tevékenykedett.
A Telegramot épp az end-to-end (végponttól végpontig tartó) titkosítással ellátott üzenetek tették rendkívül népszerűvé, az orosz-ukrán háborúban mindkettő fél aktívan használja az alkalmazást. Rajtuk kívül persze még sokan mások is, akik cenzúrázatlan hírekre szomjaznak egy agyoncenzúrázott világban.
Zoom
Pavel Durov 2016. február 23-án Barcelonában (fotó: Albert Gea/Reuters)
A vállalkozó mostani letartóztatásának érdekessége az, hogy Durov ellen Franciaországban elfogatóparancs volt érvényben, amivel nyilvánvalóan ő is tisztában volt. Azt nem lehet tudni, hogy milyen okból döntött úgy, hogy ennek ellenére is Párizsba utazik. A Franciaországban működő orosz nagykövetség bejelentette, hogy azonnali lépéseket tesz a letartóztatás körülményeinek felderítésére, az orosz parlament (duma) alelnöke, Vlagyiszlav Dabankov pedig a szabadon bocsátását követelte.
Ismét csorbát szenvedett a szólásszabadság, melyet az önkényes cenzorok igyekeznek teljesen elpusztítani.
Az esetet Toroczkai László is kommentálta Telegram-csatornáján:
Szintet lépett a szólásszabadság elleni elnyomó harc: A Telegram tulajdonosát, Pavel Durovot letartóztatták Párizsban, állítólag azért, mert nem hajlandó együttműködni az internacionalista disznófejű főcenzorokkal.
Frissítés: Orosz szóvivő: Moszkva hiába követelt hozzáférést a Párizsban őrizetbe vett Pavel Durovhoz
Moszkva jegyzékben követelt konzuli hozzáférést a Telegram közösségimédia-szolgáltató őrizetbe vett alapítójához, Pavel Durovhoz, de Párizs az üzletember francia állampolgárságát tekinti elsődlegesnek - jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője vasárnap a RIA Novosztyi hírügynökségnek.
"Jegyzéket küldtünk, hozzáférést követelve. De neki (Durovnak) francia állampolgársága van, amelyet Franciaország elsődlegesnek tekint" - mondta a Zaharova.
A párizsi orosz nagykövetség vasárnap közölte, hogy a francia hatóságok elzárkóznak az együttműködéstől, és nem adtak tájékoztatást arról, hogy mi alapján vették őrizetbe Durovot. A diplomáciai képviselet kapcsolatban áll az üzletember jogi képviselőjével.
Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a Telegram-csatornáján hangot adott véleményének, miszerint Durov hibát követett el azzal, hogy Oroszországot elhagyva "világpolgárrá" akart válni, mert a nyugati országok számára ő egy kiszámíthatatlan és veszélyes orosz maradt. Mint írta, személyesen figyelmeztette az üzletembert arra, hogy minden országban komoly problémái lesznek, ha kitart az elvi álláspontja mellett, és nem fog együttműködni a bűnüldöző szervekkel súlyos bűncselekmények ügyében.
"Macron, azonnal tűnj el Franciaországból! Durov hadserege eljön érted" - figyelmeztette a francia elnököt Medvegyev az X közösségi platformon.
Tatyjana Moszkalkova, az orosz elnök emberi jogi biztosa úgy vélekedett, hogy a letartóztatás valódi célja a Telegram bezárása, mert ezen az internetes platformon "meg lehet tudni az igazságot a világ aktuális eseményeiről". Az intézkedés szerinte "tiltakozást vált ki mindazokból, akik a szólásszabadságért és a többpólusú világ építéséért küzdenek".
"Amint a Telegram vezető pozícióba került Oroszországban, egyértelmű volt, hogy a nyugati, főként amerikai titkosszolgálatok mindent megtesznek Durov és platformja ellenőrzésére. Ismerve Durov álláspontját - azt, hogy minimálisra csökkentse a bármely állam általi ellenőrzés lehetőségét - az is világos volt, hogy konfliktusra kerülhet sor" - mondta Kirill Kabanov, az orosz elnöki emberi jogi tanács tagja a NEWS.ru-nak.
Kabanov szerint Durov azt remélte, hogy nem keveredik konfliktusba a Nyugattal. Rámutatott, hogy a Telegram ma már nemcsak szórakoztató és informatív tartalmú platform, hanem a "különleges hadművelet" résztvevőinek kommunikációs eszköze is. Álláspontja szerint Washington ebben az ügyben saját céljaira használta fel Párizst.
Anton Gorelkin, az orosz alsóház információpolitikai bizottságának helyettes vezetője az Interfaxnak azt mondta, hogy az orosz hatóságoknak továbbra is vannak kifogásai a Telegrammal szemben, ám annak blokkolásáról az utóbbi időben nem esett szó. Oroszországban 2018-ban történt kísérlet a Telegram elérhetetlenné tételére.
Jekatyerina Mizulina, a Biztonságos Internet Ligájának vezetője Telegram-bejegyezésében szintén felvetette, hogy az őrizetbe vétel hátterében az Egyesült Államok állhat. Szerinte az online szolgáltató az utóbbi időben "nagyon "nyugtalanította" Washingtont, amiért kényes információkat terjesztett bizonyos országokban. Hozzáfűzte, hogy a Telegram vezetőségének Nyugat felé való nyitottsága nem segített Durovon.
Margarita Szimonyjan, az orosz állami RT médiavállalat főszerkesztője megjegyezte: Durov azért hagyta el Oroszországot, hogy ne kelljen együttműködnie az orosz szakszolgálatokkal, ám a hasonló nyugati szervekkel ezt megtette.
"Minimum szigorúan betartotta az előírást, hogy blokkolják az RT-t azokban az országokban, ahol szankciók alatt állunk. Nem segített" - írta Szimonyjan a Telegram-csatornáján.
"Mi a lényege a Durov-történetnek? (...) Lecsukták, hogy elvegyék tőle a (biztonsági) kulcsokat. És oda fogja adni őket" - tette hozza Szimonyjan, és azt javasolta, hogy mindenki törölje a Telegramról az érzékeny információkat.
(Reuters/Euronews/MTI nyomán)