Folytatódik a sorozatunk, s ezúttal ismét az 1848-49-es forradalom és szabadságharc időszakába kalauzoljuk kedves olvasóinkat.
Eördöghfalvi Csuha Antal kisbirtokos család sarjaként született 1794. október 23-án Nagyhalászban. A Csuha famíliáról először a 18. században tesznek említést a források.
Antal édesapja, Csuha Tamás is kisbirtokos volt, édesanyja Fekete Magdolna. Antal katonaiskolát végzett Olmützben, 1813-tól hadnagyi, 1844-től őrnagyi rangot kapott a 39. gyalogezredben.
1848. május végétől az Országos Nemzetőri Haditanács gyalogsági osztályának beosztott tisztje. Június 25-től császári-királyi alezredes, a Déli hadsereg óbecsei dandárjának parancsnoka. 1848. október 26-tól lett honvéd ezredes, az aradi, majd a szegedi hadmegye parancsnokává nevezték ki. Sokat harcolt Damjanich oldalán, kinevezését is azután kapta, miután október 13-án visszaverték az Óbecsét elfoglalni szándékozó osztrák erőket, akik ezzel a lépéssel akarták elvágni a Bánátban és a Bácskában állomásozó magyar csapatokat egymástól.
Zoom
Az óbecsei 1848-as emlékmű (forrás: magyarszo.rs)
Óbecse az egyik központja volt a délvidéki harcoknak, hiszen a Tiszamenti Koronakerület egykori központja kulcsszerepet játszott a Délvidék megőrzésében. Az osztrákok és a szerbek is többször megtámadták a várost, sokszor cserélt gazdát a szabadságharc alatt, valamint a település a harcokat is megsínylette. Maga Damjanich összesen három hónapot töltött Óbecsén a forradalom alatt, és itt képezte ki a szegedi 3. zászlóalj katonáit, akik szenttamásinál harcoltak először a magyarságért. A házat, ahol Damjanich működött, ma emléktábla őrzi.
Csuhát 1848. december 22-én Pétervárad parancsnokának nevezték ki, itt 5000 fős sereget adott a honvédség. 1849. január 9-én honvéd vezérőrnaggyá léptették elő. Noha márciusban aláírta az erősség kapitulációját, a vár átadása mégsem történt meg, mert Csuha a védők hangulatára hivatkozva ezt nem tette meg. Április 17-én felmentették beosztásából és nyugdíjazták.
Az osztrákok bosszúja a Délvidéken harcoló Csuhát is utolérte, 1851-ben megfosztották tábornoki rangjától, azonban nem ítélték halálra. Nagyhalászban, majd Kassán élt, itt is hunyt el 1867. február 22-én.
1998-ban a Nagyhalászban található baptista általános iskola Csuha Antal nevét vette fel, így hivatalos neve mind a mai napig Csuha Antal Baptista Általános Iskola. Az egykori tábornokra minden évben megemlékeznek a Csuha-hét keretében, ahol koszorúzás és különböző programok színesítik az ünnepi hetet.
Emlékét megőrizzük!
Ábrahám Barnabás – Kuruc.info
(Kiemelt kép: Pannon RTV)
Néhány korábbi rész: