A globális egészségügyi hatóságok júliusban riadót fújtak a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti határánál terjedő Mpox-vírustörzs – vagyis közismertebb nevén a majomhimlő, de polkorrekt okokból már ezt sem így nevezik – mutációja miatt. A WHO a héten hívta össze vészhelyzeti bizottságát, mert aggodalmakra adott okot, hogy a vírus egy halálosabb törzse négy, eddig nem érintett afrikai országot is elért.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója a konzultációt követően bejelentette, hogy nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetet – a nemzetközi egészségügyi jog szerinti legmagasabb szintű riasztást – hirdetett ki.
„Az Mpox egy új kládjának kimutatása és gyors terjedése a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén, a szomszédos országokban történő kimutatása, valamint az Afrikán belüli és azon túli további terjedés lehetősége nagyon aggasztó” – mondta a főigazgató.
Ezt a PHEIC néven is ismert státuszt a WHO olyan „rendkívüli eseményeknek” adja, amelyek a betegség nemzetközi terjedése révén közegészségügyi kockázatot jelentenek más országokra nézve. Ezek a járványok a szervezet szerint összehangolt nemzetközi válaszlépéseket tehetnek szükségessé.
Egyöntetűen úgy véltük, hogy a mostani Mpox-járvány rendkívüli esemény. Ami Afrikában tapasztalható, az a jéghegy csúcsa – mondta Dimie Ogoina, a bizottság elnöke.
Az év eleje óta több mint 17 000 Mpox-megbetegedést és több mint 500 halálesetet jelentettek Afrika 13 országából. A legtöbb megbetegedés a Kongói Demokratikus Köztársaságban történt.
Az Mpox, korábbi nevén majomhimlő egy vírusos betegség, amely könnyen terjedhet emberek között és fertőzött állatokról is. A WHO szerint szoros érintkezés vagy szennyezett anyagok révén terjedhet. A tünetek közé tartozik a láz, a fájdalmas kiütés, a fejfájás, az izom- és hátfájás, az enerváltság és a megnagyobbodott nyirokcsomók.
A betegség évtizedekig főként Közép- és Nyugat-Afrikában fordult elő, de 2022-ben Európában és Észak-Amerikában is terjedni kezdett. A WHO korábban 2022 júliusában globális egészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a himlő terjedését.
Tedros Adhanom Ghebreyesus szerdán elmondta, hogy az összehangolt nemzetközi válaszlépések elengedhetetlenek ahhoz, hogy megállítsák ezeket a járványokat és életeket mentsenek.
(CNN - Index nyomán)
Korábban írtuk: