A március 12-én elkezdett és május 19-én folytatódó Magyar Gárda-per, mellyel az ügyészség célja az egyesület feloszlatása, újabb mérföldkövéhez érkezett. Információk szerint a Fővárosi Bíróságnál a Mazsihisz és az OCÖ is kérelemmel jelentkezett hogy a per során a felperes pernyertességének előmozdítása érdekében beavatkozhasson. Magyarul a tárgyaláson az ügyészség mellett már ott fog ülni a felperesi oldalon a hazai zsidóság és a hazai cigányság két fent említett szervezete is.
A Mazsihisz és az OCÖ azt hazudja, hogy a Gárda működése mások jogainak és szabadságának sérelmével jár. A két beadvány bár eltérő dátummal, de ugyanabban a formában, ugyanazzal a betűstílussal, ugyanazokkal a kifejezésekkel és ugyanazzal a szerkesztéssel bír, valószínűsíthetően egy helyen írták a két papírost. Arról nincs értesülésünk, hogy a bíróság helyt ad-e a példátlan kérelemnek, bár sejtéseink lehetnek.
A jogilag egyébként lehetséges ún. beavatkozás lehetővé teszi, hogy a beavatkozók a felperesi oldalon a per alanyai legyenek, még ha valamennyivel szűkebb jogosultsággal bírnak is. Gyakorlatilag az egyezség, az elismerés, és a jogról való lemondás kivételével azonos a mozgásterük a felperesével. Vagyis a Gárda-per során a Mazsihisz és az OCÖ jelen lehet a tárgyaláson a felperesi oldalon, indítványt, észrevételt tehet, sőt, az ügy irataiba is betekinthet.
(Barikád nyomán)