Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök javaslatát, miszerint Ukrajnának meg kellene fontolnia a tűzszünetet a béketárgyalások felgyorsítása érdekében – írja a The Kyiv Independent nyomán az Index.
Zoom
A lap szerint Ihor Zsovka, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője elmondta, hogy a kijevi találkozón Orbán Viktor „lehetőséget kapott arra, hogy kifejezze gondolatait”.
Ukrajna elnöke meghallgatta, de válaszul kifejtette Ukrajna álláspontját – amely világos, érthető és jól ismert – tette hozzá Zsovka.
A The Kyiv Independent e ponton emlékeztetett arra, hogy az ukrán vezetés korábban elutasította a tűzszünet ötletét, mivel szerintük ez csak Oroszországnak segítene abban, hogy átcsoportosítsák erőiket. Ezzel szemben az ukrán vezetés a saját békeformulája mentén akar tárgyalni a fegyvernyugvásról, amelyet a júniusi svájci békekonferencián is megvitattak.
Eközben a fideszes propaganda:
Az Azov-főnök szerint szó sem lehet békéről
Bohdan Krotevics, az Ukrán Nemzeti Gárda 12. Azov Különleges Erők Ezredének vezérkari főnöke az X-en tette közzé gondolatait, melyek szerint lehetetlen tárgyalni Oroszországgal a háború befejezéséről, írja a Mandiner.
Bohdan Krotevics azt is állítja, hogy egy béketerv szerinti mostani tűzszünet csak azt jelenti, hogy a háborút a jövő generációira hagyják.
– Nincs béke győzelem nélkül! A győzelem nem más, mint az, hogy egyetlen orosz katona sincs Ukrajna területén. Nem hagyjuk ezt a háborút az utódainkra, és ti sem fogjátok, mert ha megpróbáljátok, annak nem lesz jó vége – fenyegetőzött Bohdan Krotevics.