A mai napon Ásotthalomról Szegedre vonulnak át traktorokkal a gazdák a Mi Hazánkkal közösen; a nemzeti ellenzéki párt azért szervezte a tüntetést, mert a kormány cserben hagyta a gazdákat, a hátunk mögött hagyott aszályos időszak és az elsivatagosodás rendkívül nehéz helyzetbe hozza őket. Ez rámutat egy fontos problémára, mely a Mi Hazánk célkitűzése, hogy meg kell oldani a vízgazdálkodást.
A menet az ásotthalmi polgármesteri hivatal elől indult és a szegedi kormányhivatal elé érkezett. Munkatársunk a helyszínen van, így folyamatosan jelentkezünk képekkel és beszámolóval.
Zoom
Zoom
Az egész nyáron áhított esőből érkezett ugyan valamennyi, de a viharjelzésekkel tarkított időjárás nem kegyes a résztvevőkhöz, ennek ellenére a gazdák már gyülekeznek Ásotthalmon.
A menet ezekben a percekben indult el traktoros felvezetéssel a szegedi kormányhivatalhoz.
Zoom
Zoom
Sokan csatlakoztak autóval is a vonuláshoz, így az most traktoros-autós konvojként halad Szeged felé, várhatóan 4 óra környékén ér Szegedre, ahol megkezdődik a tüntetés.
Bevonultak szegedre
A menet megérkezett a szegedi kormányhivatal épülete elé, ahol többek között fel fog szólalni Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke is.
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Át fogják venni a petíciót
Ásotthalom polgármestere: 20 éve várnak felelős vízgazdálkodásra
Mikrofonhoz lépett Papp Renáta, Ásotthalom polgármestere is. Felhívta a figyelmet, hogy a településen 20 éve várnak felelős vízgazdálkodásra, mert e nélkül nincs jövője a vidéknek. Bár a mai napon még nincs élelmiszerhiány, de ásotthalmi gazdák terményeinek ára már tizedére csökkent, amit érezni fognak a városiak is.
Zoom
Zoom
Kulcsár Zoltán a Zöld Gerilla Mozgalom részéről érkezett, szerinte a 21. század a vízért folyó háborúról fog szólni.
Zoom
Visszaszorulóban van az önfenntartó életforma
Dócs Dávid, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője, a Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának tagjaként szólt a megjelentekhez. Dicsérte a résztvevő gazdák bátorságát, hogy ki mérték állni. Beszélt arról is, mennyire visszaszorulóban van az önfenntartó életforma.
Zoom
Bizonytalanná vált a termelés, ennek egyik oka a vízhiány, az elmúlt nyáron Európában a Kárpát-medence volt a legmelegebb hely. Mivel a nagy folyók csak átfolynak nálunk, kevés a víz. Ez hatással lehet a klímára. Több víz folyik ki, mint amennyi befolyik, tartja a mondás. Az eddigi kormányok nem voltak jó gazdái az országnak, olyan, hogy vízkormányzás, nem létezik, a Mi Hazánk ezen változtatni szeretne.
Zoom
Rabi János gazdálkodó osztotta meg gondolatait a tüntetőkkel, aki 1987 óta foglalkozik gazdálkodással. Az öntözés fontosságáról beszélt, mert ha így mindenből importra szorulunk, akkor az ország teljesen függő viszonyba kerül.
Zoom
Zoom
Zoom
Toroczkai: Magyarország egyes részei gyakorlatilag sivatagnak tekinthetők
Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke kezdte meg beszédet. Kijelentette, hogy nagyon tiszteli gróf Széchenyi Istvánt, azonban ki kell mondani, hogy a Tisza szabályozása annak idején tévedés volt, és minden emberi beavatkozás a természetbe káros lehet. Ezt szerinte már korábban ki kellett volna mondani.
Zoom
Ma Magyarország egyes részei gyakorlatilag sivatagnak tekinthetők.
Zoom
"Nem kérjük, hanem követeljük!"
Toroczkai szerint sok baj van az országban, de a vízgazdálkodás alapvető. Ez mindennek az alapja, enélkül nincs jövő. "Nem kérjük, nem azt akarjuk, hogy kegyeskedjen a kormány akár majd évek múlva beszélni róla a Parlamentben, hanem követeljük, hogy azonnal cselekedjen!" - nyomatékosította.
A Mi Hazánk-elnök szerint már így is volt hatása a traktorok felvonulásának, mert 2 napja a főispán már jelezte neki, hogy majd át fogják venni a petíciót.
Azt is leszögezte, hogy a mai csak az első lépés, folytatni fogják a gazdatüntetéseket, ha nem változtat a kormány.
Nem szabad félni!
"Ha azt látjuk, hogy a petíciónak nem lesz hatása, akkor arra kérem az embereket, hogy meg kell mozdulni, nem szabad félni" - szólított fel. Mert ha minden gazda kijön, akkor nem kell félni, nem fog tudni mindenkit megkeresni a NAV. Toroczkai nem örült neki, hogy a rendőrség csak 50 traktort engedélyezett, de ha közülük bárkit retorzió érne, ígéri, a Mi Hazánk meg fogja védeni. Ezt követően pedig elindult átadni a petíciót.
Zoom
Zoom
Átvették a petíciót
Több száz tüntető várta az épület előtt Toroczkait, hogy valóban átveszik-e a petíciót, ami végül megtörtént. A Mi Hazánk elnöke tájékoztatta őket, hogy lesz folytatás, nyomon fogja követni, és "a harc folytatódik", zárta immáron rögtönzött beszédet a kormányhivatal bejárata előtt.
Zoom
Zoom
Zoom
Videó a tegnapi demonstrációról
(Kuruc.info)