A legnagyobb brit nemzeti radikális erőnek tartott Brit Nemzeti Párt (BNP) elnöke, Nick Griffin pénteken bejelentette, hogy az európai uniós tagországok BNP-hez hasonló érzületű pártjai a májusi európai parlamenti választás után törekedni fognak egy nemzetközi szövetség létrehozására.
Griffin erről Görögországban nyilatkozott az AP amerikai hírügynökségnek. A brit politikus azért tartózkodik Athénban, hogy támogassa az Arany Hajnal erőfeszítéseit a bűnszervezetben való részvétel miatt őrizetbe vett tagjainak felmentetésére.
Az interjúban a lehetséges partnerek között említette a Jobbikot és az Arany Hajnalt.
A brit pártelnök logikusnak mondta, hogy összeálljanak azok a pártok, amelyeket - mint fogalmazott - "démonizálnak és elembertelenítenek".
Nick Griffin szerint a 28 EU-tagországból legalább ötben EP-mandátumhoz fognak jutni a szóban forgó politikai erők.
Az AP idézte Anders Widfeldtet, az aberdeeni egyetem egyik politológiai előadóját is, aki azt mondta, hogy a májusi EP-választáson valóban számítani kell az euroszkeptikus és bevándorlásellenes pártok térnyerésére. Hozzátette ugyanakkor, hogy ezeknek a nagy része elzárkózik "a leginkább szélsőjobboldali erőkkel folytatott együttműködéstől".
(MTI korrigálva)