Elismerte a konzervatív Új Demokrácia vereségét Evangelosz Meimarakisz, a párt vezetője a görög televízióban vasárnap este elhangzott nyilatkozatában, egyben gratulált a győztes Sziriza párt elnökének, Alekszisz Ciprasznak.
Az előre hozott parlamenti választásokon leadott szavazatok 29 százalékának összesítése alapján ugyanis a baloldali Sziriza 35,3 százalékos eredményre számíthat, míg az Új Demokrácia 28,1 százalékra. A harmadik helyre várhatóan a jobboldali Arany Hajnal esélyes 7,2 százalékkal.
Az abszolút többség megszerzéséhez a 300 tagú görög parlamentben legalább 151 mandátumot kell megszerezni. Az eddigi eredmények alapján a Sziriza már magáénak tudhat 144 helyet.
Korábban írtuk: A Sziriza vezet a görögországi választásokon - kicsi a különbség, a sorrend még megfordulhat
A görögországi választásokon csekély különbséggel vezet az urnazárás utáni exit poll eredményei szerint az eddig kormányzó baloldali Sziriza párt a jobboldalt vezető Új Demokrácia előtt.
A Sziriza az első becsült eredmények szerint 30-34, az Új Demokrácia pedig 28,5-32,5 százalékos szavazati arányra számíthat. A két párt eredménye között olyan kicsi a különbség, hogy a sorrend még megfordulhat közöttük.
A harmadik helyezésre három pártnak van esélye: a jobboldali Arany Hajnal eredményét 6,5-8, a Görög Kommunista Pártét (KKE) 5,5-7 százalékra, a szocialista Pánhellén Szocialista Mozgalomét (PASZOK), illetve az eurózóna-tagságot támogató To Potami (A folyó) nevű balközép pártét egyaránt 4-5,5 százalékra teszi az exit poll felmérés.
(MTI nyomán)