Roger Waters, a Pink Floyd egykori frontembere, nótaszerzője, 1985 óta szólózenész május 23-án a frankfurti Festhalléban lépett volna föl, de a német nagyváros vezetősége és Hessen tartomány kormánya tegnap bejelentette, hogy a meghirdetés ellenére a koncertet lemondták. A lemondás oka: Roger Waters a palesztin területek izraeli megszállása elleni tiltakozásként támogatja, rendszeresen szervezi a zsidó állam kulturális bojkottját – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Zoom
Roger Waters palesztin kendővel (kefijával)
Roger Waters, a Pink Floyd együttes egykori basszusgitárosa, megannyi nótájának szerzője és szövegírója, énekese, s 1985 óta szólistaként ismert világhírű angol előadóművész mégsem léphet föl a frankfurti Festhalléban. Majna-Frankfurt városa és Hessen tartomány kormánya tegnap ugyanis a sajtóval közölte, hogy a meghirdetés ellenére lemondják Roger Waters 2023. május 23-ra meghirdetett koncertjét. A lemondást Roger Waters Izrael-ellenes magatartásával indokolták, pontosabban azzal, hogy a világhírű előadóművész a zsidó állam megszálló- és apartheidpolitikája elleni tiltakozásként rendszeresen szorgalmazza Izrael kulturális bojkottját. A lemondás indoklásában az is szerepel, hogy Roger Waters koncertjein Dávid-csillaggal, sarló és kalapáccsal és az USA dollár jelével ($) pingált, disznó alakot öltő léggömböt szoktak eregetni.
Zoom
Léggömb a levegőben Roger Waters koncertjén
A Roger Waters frankfurti fellépését letiltóknak leginkább a koncert kiszemelt helyszíne, a Festhalle nem tetszett. Az indoklás szerint az 1938-as kristályéjszaka (Kristallnacht) utáni napokban éppen a Festhalléban gyűjtöttek egybe háromezer zsidó férfit Frankfurt városából, és a Rajna-Majna vidékéről, majd koncentrációs táborokba vitték őket. A letiltók szerint elképzelhetetlen, hogy egy ilyen közismert antiszemita, mint Roger Waters pont ebben a fesztiválteremben lépjen föl. Egyébként nem csak a frankfurti lett volna Waters egyedüli koncertje Németországban, mert májusban összesen hat alkalommal lépett volna föl a többi között Berlinben, Kölnben, Hamburgban és Münchenben. A frankfurti lemondás hallatára több városban már tegnap kezdeményezték Roger Waters föllépésének letiltását.
Zoom
Az összes palesztin deportálását hirdető Káh Mozgalom hívei tüntetnek Roger Waters ellen New Yorkban (fotó: Jordan Hoffmann)
Roger Waters a dalaival, föllépésein rendszeresen tiltakozott az Amerika és szövetségesei, elsősorban Nagy-Britannia iraki agressziója ellen. De Izrael megszálló, apartheid politikáját sem hagyhatja figyelmen kívül. 2006 nyarán Izraelben, pontosabban a latrúni trappista kolostor alatti hegyoldalban 55-60 ezer ember előtt lépett föl, s a koncert folyamán követelte, hogy legyen vége a palesztin és a szíriai területek izraeli megszállásának, valamint bontsák le a megszállt palesztin területeken felhúzott „elválasztó falat-kerítést”.
Zoom
Roger Waters The Wall koncertjének közönsége a berlini Potzdamer Platzon, 1990-ben (fotó: durhamld.com)
Ezzel együtt Waters ismert támogatója az Izrael ellen a palesztin területek megszállása, az ottani zsidó települések építése miatt meghirdetett kulturális bojkottnak (BDS). Márpedig Golda Méir, Izrael egykori miniszterelnökének meghatározása óta tudjuk: aki Izrael politikáját bírálni merészeli, az antiszemita. Ennek értelmében és szellemében tiltják le a zsidó propaganda által mára teljesen elhülyített, öngyűlölő németek Roger Waters németországi koncertjeit. Annak a Roger Watersnek a föllépéseit, aki 1990 nyarán, a berlini Potzdamer Platzon több világsztár közreműködésével, a berlini fal leomlása és Németország újraegyesítése után, mintegy Te Deumként előadta a The Wall (A Fal) című album nótáit.
Hering J. – Kuruc.info