Régóta jelen van már a politikai közbeszédben, hogy Európa és az európaiság alatt nem azt értik, amit kellene. Hanem politikai ideológiákat. Ezt a feltevést támasztotta alá most egy felmérés, amit a 21 Kutatóközpont végzett. Ebben arra voltak kíváncsiak, hogy különböző fogalmakhoz hogyan viszonyul a teljes társadalom, ezt pedig lebontották három párt szavazótáborára is, a Fideszre, a Tiszára és a Mi Hazánkra.
Alapvetően ezeket a kutatásokat, főként a közvélemény-kutatásokat meglehetős fenntartásokkal fogadom. Ugyanis nem mindegy, ki a megrendelő, teljesen világos a manipulációs szándék, de ebben az esetben némi alapja lehet az egyik számsornak, és azt is kifejtem, miért.
Zoom
A grafikonon látszik, hogy a Fidesz, Tisza és Mi Hazánk szimpatizánsai eltérő módon ítélik meg, mennyire fontos számukra az európaiság. Honnan ez az eltérés?
Látható, hogy Magyar Péterék számára a legfontosabb (88 százalékkal), jóval alacsonyabb a Fidesznél (38 százalék), míg a Mi Hazánknál a kettő között van (57 százalék). Ma a magyar közbeszédben az európaiság döntően az Európai Unióval, az ahhoz való pozitív vagy negatív hozzáállással van azonosítva. Ennél nagyobb tévedés nem is lehetne.
Mert mit jelent az EU-s "európaiság"? A brüsszeli bürokraták világát. A szélsőliberalizmust, a woke-ot, az LMBTQ-ideológiát, az öngyilkos migrációs politikát, egyszóval egy európai emberellenes politikai programot. Ezt ők úgy hívják, hogy "nyugatos", "felvilágosult demokrata" szemlélet.
Világos, hogy a Tisza esetében nagyvonalakban ezekhez az "értékekhez" való viszonyt fejezi ki a százalék magas száma. Emlékezzünk, Magyar Péter sűrűn beszél az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról.
Vajon a megkérdezett fideszesek mit értettek európaiság alatt? Azt gondolom, döntően inkább a brüsszeli világot azonosították vele, ezért lehetett ilyen alacsony a támogatottság. Más kérdés, hogy ezt a Brüsszel elleni "szabadságharcot" mennyire veszi komolyan a kormány, látjuk, hogy ez inkább a színház kategóriája. Akik viszont fontosnak tartják az európai mivoltot, köztük - ismeretlen mértékben - lehetnek EU-párti "nemzeti liberálisok", vagy kisebb számban olyanok is, akik tisztában vannak a valódi európaisággal.
Zoom
Ez nem Európa... (fotó: Alarmy)
Mivel azonban vélhetően nem adtak pontos definíciót a kérdés feltevésénél a 21 Kutatóközpontnál, ezért például a Mi Hazánk szimpatizánsainál elég vegyes kép bontakozik ki, de ez csak annyit jelent, éppen ki mit értett az európai alatt. De semmi esetre sem azt jelenthetik a számok, hogy 57% azonosul az Európai Unió irányvonalával, ők több mint valószínű, hogy a valós Európa vízióját látták maguk előtt, mikor válaszoltak. A további 43 százalék viszont egyértelműen a brüsszeli irányvonalat utasítja el. De akik úgy gondolták, hogy fontos az európai lét, ők nem arra gondolhattak, hogy kedvelik az EU-s vezetést.
Zoom
...és ez sem... (forrás: ec.europa.eu, ez az EU egyik hivatalos felülete)
Mert mi valójában az európaiság?
Nem egy átmeneti hangulat, egy ideológiai béklyó, annál jóval több és természetesen teljesen elüt a mai értelmezéstől. Jelenti a görög-római kulturális alapokat, jelenti a keresztény hitet és kultúrát ("zsidó-kereszténység" nincs!), jelenti az európai fehér ember világraszóló alkotásait. A különbözőségek ellenére jelenti a közös vérségi és népcsaládi kereteket. Európa sokszínűsége egy egészséges pluralizmus, szemben a globalisták multikulti ideológiájával.
Zoom
...ez Európa! (fotó: europeanbestdestinations.com)
Hasznos volna, ha a magyar közbeszédben a fogalmakon azt értenénk, amit valójában is jelentenek. Mert Európa és az európaiság nem deviancia.
Lantos János - Kuruc.info