Kósa után Makovecz Imre is a Hit Gyülekezetének felkentjeivel cseverészik, s ugyanarra a sémára ügynöközi a Jobbikot és a Kuruc.infót, istenítve Orbánt. Úgy tűnik, mégsem az MDF-et választja a gazdapárt nélkül maradt Hitgyüli... Makovecz úr pedig jobban tenné, ha tovább alkotna nemzetünk örömére, és hagyná a fenébe a politikát, ha egyszer nem ért hozzá (főleg hogy két hónappal ezelőtt még a Jobbiknak drukkolt). (Kíváncsiak volnánk, tudta-e egyáltalán, kinek nyilatkozik, de azok után, hogy kijelenti, vannak "elsőrangú, kifogástalan" szocionisták, még ez is elképzelhető.) Mi sem kezdünk el építészetről cikkezni, csak mert megtetszik egy épület. Lehet, hogy kívülről szép, de a tartóoszlopai felmondják a szolgálatot a legkisebb terhelés alatt, ha valaki be akarna költözni, és még az is lehet, hogy a vonzó külső korhadt és omladozó belsőt takar.
A hitgyülis Hetek című lapban megjelent interjúból szemlézünk. Címe: Viktor és Mihály vezet az új világba – mondja Makovecz Imre építész.
- Ön miben látja a nemzeti oldal egységének hiányát? Miért nem lehet egységfrontot létrehozni a jobboldalon, ha mindenki ugyanazt akarja és az ellenségkép is közös?
- Amikor először összehívtam azt a negyven civilszervezetet, azzal kezdtem, hogy amatőr, dilettáns elképzelések vannak közszájon arról, ki legyen ennek az országnak a vezetője. Világossá tettem, hogy csakis olyan személy jöhet szóba, aki komoly politikai kapcsolatrendszerrel rendelkezik; legalább két nyelven hibátlanul beszél; normális családja van, és két-három gyereke. Magyarán, minden tekintetben profi. Én csak egy ilyet ismerek: Orbán Viktornak hívják. Akinek ez nem tetszik, tegye fel a kezét - mondtam a megjelenteknek -, és Vona Gábor azonnal jelezte is nemtetszését. Megmutattam neki a kijáratot. Legközelebb Bajnai Gordon megválasztásakor találkoztunk a Kossuth téren. Jobbikosok álltak be a tömeg és a rendőrök közé, és mindkét felet provokálták. A rendezvény vége előtt a meg nem hívott gárdisták egyszer csak egy kettős sorfalat hoztak létre, és Vona Gábor elindult a mikrofon felé. Odaálltam elé és megkérdeztem: mit szólnál ahhoz, hogy ha te szerveznél egy ekkora demonstrációt, annak anyagi és szervezési terheivel együtt, és én ott arról akarnék beszélni, hogy te egy görény vagy? Úgyhogy te itt nem beszélhetsz, mondtam. Tudomásul vette, kezet adott rá, ám elköszönésünk után körülbelül 20 métert tehettem meg, amikor ő már a mikrofonnál állt és a tömegnek szónokolt. Visszatartotta őket, hogy felmenjenek a Várba Sólyom Lászlóhoz (főleg hogy akkor nem is Várban, hanem a Parlamentben volt, csak hát ugye haza kellett terelni a tömeget, mert "a Viktor" nem akar balhét - a szerk.), és belevezette a felhevült embereket egy konfrontációba, majd jött a vízágyú és a könnygáz. Ez a dramaturgia egyenesen azt mondja nekem, hogy a Jobbik a nemzeti oldal megosztására szerveződött, és e tekintetben kifogástalanul funkcionál. Azóta a kuruc­info engem mindennek elmond, ami nem emberi. Általában lehet tudni, hogy én ki vagyok, és eddig mit hoztam létre, úgyhogy ilyeneket csak az mond rólam, akinek ez a feladata.
- Ha a jobboldalon összejön a kétharmados parlamenti többség, mivel kell kezdeni az ország gatyába rázását?
- Mindenek előtt meg kell erősíteni Orbán Viktort. Neki pedig valóban a nemzet fennmaradását szolgáló és a környező országokhoz való, nem pénzalapú, megalkuvásmentes viszonyt kell tudni kialakítani maga körül.
- És ezt Orbán Viktor is így gondolja?
- Úgy tudom, igen. Energikus, rendkívüli átlátó- és hihetetlenül gyors felfogóképessége van. Ezt konkrétan onnan tudom, hogy dolgozom neki és Mezei Györgynek a felcsúti Puskás Akadémián. Én még olyan megrendelővel nem találkoztam, mint Viktor, aki egy pillanat alatt átlátja a tervet, holott nem szakmája, és magas színvonalon képes megjegyzéseket tenni. Nekem ennyi elég, mint építésznek, hogy lássam, kivel van dolgom. Azonkívül ismerem a feleségét és a négy gyermekét, és tudom, hogyan élnek. Szeretem és tisztelem ezt az embert. Egy hülye idiótát viszont, aki reggeltől estig a pénz körül sündörög, azt nem tudok szeretni.
- Egyre kevésbé féken tartható gyűlölet tapasztalható mindkét politikai oldalon. Ön szerint lehet még valaha békét teremteni ebben az országban?
- Ezt nem tudom, de dolgozom szocialista polgármesterekkel, akik elsőrangú, kifogástalan emberek, mindent megtesznek a városukért. Az ország megosztása szocialistára és nemzetire számomra egy rossz vicc. Ne a pártfegyelem döntse el, könyörgöm, hogy ki kivel hajlandó szóba állni. Ettől még igaz, hogy a szocialistáknak irtózatos bűneik vannak, és egy valódi rendszerváltás esetén az elszámoltatás nem maradhat el.
Kapcsolódó: