Első ízben választottak latin-amerikai származású elnököt Tom Perez személyében az Egyesült Államokban a Demokrata Párt élére a néger Donna Brazile utódjaként.
Az 55 éves politikus szombaton 235:200-as szavazati aránnyal nyerte el a tisztséget a párt országos bizottságának atlantai ülésén. Ellenfele Keith Ellison liberális minnesotai kongresszusi képviselő volt, aki az első muszlim honatya az Egyesült Államok történetében, azonban komoly hátrányt jelentett neki, hogy nem rajong eléggé Izraelért, ezért antiszemitaként bélyegezték meg.
Zoom
Tom Perez (b) és Keith Ellison
Perez munkaügyi miniszterként dolgozott a korábbi elnök, Barack Obama kormányzatában. Szülei a Dominikai Köztársaságból vándoroltak be az Egyesült Államokba azt követően, hogy Tom Perez anyai nagyapja lett 1930-ban Washingtonban a dominikai nagykövet.
Zoom
Már Donna Brazile is gondoskodott a sokszínűségről
Perez rendíthetetlen oszlopa volt Hillary Clinton kampányának az elnöki posztért. A választási vereség után rá vár a feladat, hogy újraépítse a Demokrata Pártot, felszámolja annak megosztottságát, és vezesse az ellenzéket a republikánus elnök Donald Trump ellen.
(Kuruc.info - MTI nyomán)