Egyebek között a nők jogait tovább csorbító erkölcsrendészeti törvényeket hoztak az afganisztáni tálibok. A szerdán elfogadott és a tálibok legfelsőbb vezetője, Hibatullah Ahundzada által jóváhagyott törvények az erkölcstelenség elleni harcot és az erényesség hirdetését szolgálják - ismertette csütörtökön Maulvi Abdul Gafar Farúk, az erényesség terjesztéséért és a bűnbeesés megelőzéséért felelős tálib minisztérium szóvivője.
A 114 oldalas, 35 cikkelyt magában foglaló - a maga nemében első ilyen jellegű jogi dokumentum a szélsőségesek 2021 nyarán történt hatalomra kerülése óta - a mindennapi élet különböző területeit igyekszik lefedni, így például megtiltja a nőknek a nyilvánosság előtti felszólalást és arcuk megmutatását, de rendelkezik olyan kérdésekről is, mint például a zene, a tömegközlekedés, a borotválkozás és az ünnepek is.
A törvény az erényesség terjesztéséért és a bűnbeesés megelőzésért felelős minisztériumot ruházza fel a rendelkezések betartásának felügyeletével, illetve a szabálysértések után járó büntetések kiszabásával is, amelyek egyszerű figyelmeztetéstől akár őrizetbe vételig terjedhetnek.
A jogszabály 13., a nőkről rendelkező cikkelye értelmében a nyilvánosság előtt mindig egész testet borító öltözetet kell viselniük, arcukat pedig el kell takarniuk, mivel ez "lényegi követelmény annak érdekében, hogy elkerüljék a kísértésbe esést és mások megkísértését".
A nem muszlim férfiak és nők előtt is el kell fedniük magukat, "nehogy erkölcsi romlás áldozatai legyenek". A nő hangja intimnek számít, így nem szabad énekelnie, szavalnia vagy nyilvánosság előtt felolvasnia. Továbbá tilos olyan férfira tekintetet vetni, aki nem rokona vagy házastársa.
A 17. cikkely tiltja élőlényeket ábrázoló képek közzétételét, ilyen képek létrehozását vagy megtekintését számítógépen vagy mobiltelefonon, és általában a saríával és a vallással "ellenséges", vagy a muszlimokat "megalázó" tartalmak publikálását.
A 19. cikkely tiltja a zenehallgatást, az egyedül utazó vagy fátylat nem viselő nők szállítását, valamint az egymással rokoni kapcsolatban nem lévő nők és férfiak vegyülését. Egyben kötelezi az utasokat és sofőröket, hogy meghatározott időkben imádkozzanak.
A férfiak nem mutatkozhatnak borotvált arccal vagy túl rövid szakállal, nem viselhetnek "a saríával ellentétes" frizurát. Tilos barátkozni egy hitetlennel, vagyis nem muszlimmal. Kötelező a napi ötszöri ima.
(MTI)