Bibliai hasonlatokkal szórakoztatta az önjelölt "Szent János" és Steaua-tulaj a BBC riporterét, aki szerint a pásztorból lett politikus Berlusconihoz hasonlít.

Hogyan magyarázza látványos felemelkedését milliárdos politikussá a pásztori sorból? “A bizánci birodalomban minden nagy császár pásztor volt. Hogy a Bibliát idézzem, Jézus nem azt mondta, hogy én vagyok a ti hajóskapitányotok vagy sofőrötök, hanem hogy én vagyok a ti pásztorotok. Így a romániai politikában én apostolnak látom magam, mert valami olyasmire vállalkoztam, amire senki sem korábban” - válaszolt az Új Generáció Pártja (PNG) elnöke, Gigi Becali a BBC riporterének a kérdésére.

Amikor arra terelődött a szó, hogy az Európai Parlamentbe való bejutása után mi lesz az első három teendője, Becali így válaszolt: “bölcsességért imádkozom Istenhez.

Ő majd megmondja nekem, ez legyen az első dolgod, ez a második, ez pedig a harmadik. Én most nem tudom megmondani, mit fog Isten mondani akkor.”

A terjedelmes riport kiemeli, hogy az államelnök és miniszterelnök csatája közepette Becali népszerűsége egyre nő – a Steaua focicsapat tulajdonosa Bãsescu után ma a második legkedveltebb ember Romániában. Az ingatlanügyletek révén meggazdagodott politikust Silvio Berlusconihoz hasonlította a brit közszolgálati média, hiszen mindketten foci és pénz segítségével növelték befolyásukat.

Becali ugyanakkor hívő ortodox - az újságíró beszámol arról, hogy a politikussal közvetlenül azután találkozott, hogy az visszatért a görögországi szent helyről, az Athos-hegyről. Gyakran jár oda magánrepülőgépén, hogy imádkozzon a sorsdöntő meccsek előtt.

Irodája is leginkább oltárra emlékeztet – mindenik falon bizánci ikonok láthatók; külön figyelemre méltó az az életnagyságú festmény, ami magát Becalit Keresztelő Szent Jánosként ábrázolja, illetve egy Sárkányölő Szent György-szobor az íróasztalán.


Keresztelő Szent Jánosként irodájában
“Ki akarom ölni a gonoszt Romániából, a korrupciót és a hazugságot” - mondta Becali a riporternek, miközben fél szemével a televízió képernyőjét figyelte, ellenőrizendő, milyen gyakorisággal jelenik meg a híradókban.

Becali messianisztikus kijelentéseit szívesen fogadják Romániában, ahol a legbefolyásosabb intézmény az ortodox egyház, a foci-kultusz hatásáról nem is beszélve – állapítja meg a cikkíró. Az erőszakos és rasszista Steaua-drukkerek pedig nem csak a lelátókon képeznek jelentős erőt, hanem a szavazófülkében is.

“Egy fontos igényre jelent választ Becali” - mondta Alina Mungiu Pippidi politikai elemző. Ez az igény a jelenlegi romániai politikai rendszer korrupciótól való megtisztítása. “Becalinak sikerült olyan képet kialakítania magáról, miszerint ő nemcsek másképp beszél, hanem másképp is cselekszik. Vagyis állja a szavát” - így Pippidi.

Ezt az állítást cáfolja az a múltheti híradótudósítás, melyben a romániai közszolgálati tv (RTV) stábja arról számolt be, hogy Becali azt ígérte: minden csütörtökön pénzt oszt a rászorultaknak. Ehhez képest a pártelnök Pipera negyedbeli villájánál már három hete hiába várakoznak az emberek. (Az viszont igaz, hogy tavaly novemberben ő fizette ki Bukarest egyik legszegényebb negyedében mintegy 300 ember villanyszámláját, miután öt háztömbben lekapcsolták az áramot a tartozások miatt.)

A PNG-elnök sikeresen hárította el az adócsalásról és homályos üzleti ügyekről szóló vádakat – ugyanígy elutasítja azokat, akik szélsőségesnek és intoleránsnak bélyegzik. És mi van azzal a tavalyi ajánlattal, miszerint pár millió dollárt ad annak, aki kiírtja a homoszexualitást Romániában? - kérdezte az újságíró.


“Én a homoszexuálisokat ugyanúgy szeretem, ahogy bárki mást. Semmi kifogásom ellenük. De a homoszexualitás bűn, és ezt mindenhol elmondom, még az Európai Parlamentben is. Nem érdekel az uniós politika, a homoszexualitás bűn, és kész!” - ordította. A cikkíró Becali mosolygós búcsúszavait is megjegyezte: “meglátjuk, hogy Isten, vagy az ördög pártján állsz”.

(Transindex)