A román korrupcióellenes igazgatóságon (DNA) folytatódik a Steaua Bukarest labdarúgócsapatához köthető bundabotrány. Ismert: csuklyás rendőrök másfél millió euró körüli összeget találtak szerdán a Steaua alelnökénél egy kolozsvári vendéglőben. A katonacsapat prominense a Kolozsvári U játékosait akarta megvesztegetni, ezzel motiválva őket, hogy a román bajnokság utolsó fordulójában győzedelmeskedjenek a Kolozsvári CFR felett, így hozzásegítve a Steuát 24. negyedik bajnoki címéhez. A DNA ítélete után a LPF és az UEFA is büntetheti, sőt ki is zárhatja a Steauát.
Öt személyt, köztük a Steaua korábbi játékosát, Gigel Comant (jelenleg a Kolozsvári U játékosa), a Steaua labdarúgó–együttes igazgatótanácsának alelnökét, Teia Spontet, valamint tulajdonosának Gigi Becalinak két testőrét tartóztatta le az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság kolozsvári munkatársai a Kolozsvári U – Kolozsvári CFR bajnoki mérkőzés után. Egy szálloda teraszán ugyanis egy táska pénzzel (1,7 millió euró volt benne) találták őket a DNA emberei, és azt feltételezték, az a pénz a Kolozsvári U játékosaihoz jut majd, ha azok legalább döntetlent játszanak szerda délután a CFR ellen a bajnokság zárófordulójában. A kihallgatások csütörtök reggel 3 óráig tartottak, azonban senki sem akart nyilatkozni arról, mi folyt a tárgyalóteremben.
Becali szerdán egy televíziós élő adásban előbb azt állította, hogy telket akart vásárolni Kolozsváron, azért volt ott a pénz, majd később azt állította, az „egyetemisták” két játékosának, Gigel Coman és Goga vételára volt, ugyanis a Steauához akarta őket szerződtetni. Ismert: a pásztorból, idővel ingatlankereskedővé, majd magyarellenes nézeteket való politikussá, és klubtulajdonossá előlépő Becali még a szezon elején kijelentette: „elkezdi nyomogatni a gombjait”, hogy ne lehessen bajnok a kolozsvári csapat.
A DNA ítélete értelmében a Steauára súlyos büntetések várhatnak. Amennyiben bebizonyosodik, hogy kenőpénzt akart felajánlani Becali az U–nak, akkor a Román Labdarúgó Liga (LPF) szabályzata értelmében 6–9 pont levonással kell súlytsa az érintett csapatot (ebben az esetben a Steauát; de a második helyét a táblázatban így sem veszíti el a katonacsapat, mert 14 pont előnnyel zárt a Rapid előtt).
Súlyosabb az, hogy az európai szövetség (UEFA) beavatkozhat ilyen esetekben, és büntetheti a Steauát: kizárhatja a vétkes csapatot a bajnokságból. Az Evenimentul Zilei úgy tudja, az UEFA illetékesei már tudnak az ügyről, de a román szövetség (FRF) elnöke, Mircea Sandu bízik abban, hogy a kontinentális föderáció nem sújtja majd a katonacsapatot.
A román bajnokságot az utolsó fordulóban aratott 1-0-ás győzelmével Kolozsvár vasutas csapata, a CFR nyerte. A csapat ugyanis legyőzte idegenben városi riválisát, a Kolozsvári U-t. Erdélyi csapat utoljára 38 éve nyert román bajnokságot.
(Erdon - Mediatica - Index - MNO)