Irán megindította a beígért rakétatámadást izraeli célpontok ellen. A különböző hírforrások eddig 200, illetve 500 föld-föld rakéta indításáról tudósítottak. Érthető okok miatt a rakéták becsapódásának helyéről és az általuk okozott károkról egyelőre nem adtak hírt. Az Iráni Forradalmi Gárda bejelentette, hogy a rakétatámadást a Hamász és a Hizbullah vezetői ellen Izrael által elkövetett gyilkos merényletek megbosszulására hajtották végre. /Frissülő cikk./
Zoom
Iráni rakéta indítása (fotó: Reuters)
Irán eddig több mint 200, más források szerint 500 föld-föld rakétát indított Izrael középső és déli országrészei ellen. Szinte az egész országban szólnak a légvédelmi szirénák, a rádiókon, televíziókon és a közösségi médiákon keresztül felszólítják az embereket, hogy azonnal vonuljanak az óvóhelyekre. A Jiszráél Há-Jóm honlapja arról tudósít, hogy a többi között Tel-Avivban telitalálat ért egy épületet. Egyelőre a rakétaindítások még folynak, ezért részleteket sem lehet tudni arról, hogy becsapódásukkal hol és milyen kárt okoztak.
Az izraeli hírportálok közben arról tudósítanak, hogy az iráni támadás folytatódik, s Izrael-szerte egyre több sebesültje van a lakosság körében. Rakétát indítottak Jeruzsálem ellen is. Az iráni rakéták ellen az izraeli gyártású Nyíl rakétákat is bevetették.
Az Iráni Forradalmi Gárda röviddel ezelőtt bejelentette: Izrael középső országrészeit megtorlásul támadták az utóbbi időkben elkövetett izraeli merényletekért, elsősorban a Haszan Naszrallah, a Hizbulláh főtitkára, illetve Iszmáíl Hanijá, a Hamász politikai irodájának vezetője elleni gyilkos támadásért.
Az alarabiya.net emlékeztet: az USA néhány órával ezelőtt figyelmeztetett rá, hogy Irán hamarosan ballisztikus rakétákat indít izraeli célpontokra, s most ez be is következett. Washington azt is hangsúlyozta, hogy egy Izrael elleni iráni támadás Teheránra nézve súlyos következményekkel járna.
H. J. – Kuruc.info
Frissítések: elhagyhatják az óvóhelyeket a zsidók, újra megnyitották Izrael légterét
Máris elhagyhatják az izraeliek az óvóhelyeiket az izraeli hadsereg belügyi parancsnoksága szerint – számolt be a Haaretz című izraeli lap.
Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari azt is közölte, egyelőre nem észleltek további fenyegetést Iránból. Hozzátette, hogy számos rakétatalálat érte Izrael középső részét és más régiókat.
Az izraeli légiközlekedési hatóság közölte, hogy újra megnyitották Izrael légterét is a repülőgépek előtt, így a fel- és leszállások a következő órában már menetrend szerint megtörténhetnek.
A Reuters hivatalos izraeli forrásokra hivatkozva írja, hogy a két hullámban végrehajtott iráni rakétatámadás során összesen közel kétszáz rakétát lőttek ki Izraelre.
Az izraeli hadsereg egyelőre nem tud sérültekről
Az izraeli hadsereg szóvivője azt közölte, egyelőre nincs tudomása arról, hogy a támadásnak lennének sérültjei.
„Ez a támadás súlyos volt, és következményei lesznek” – mondta.
Ugyanakkor a Reuters hírügynökség egy biztonsági forrása hivatkozva arról számolt be, hogy a ciszjordániai Jerikó városában egy ember meghalt és többen megsebesültek a lehulló rakétatörmelékektől.
Zoom
Fotó: Menahem Kahana / AFP
Fegyveres támadás Tel-Avivban, nyolc halott
Fegyveresek járókelőkre nyitottak tüzet kedden Tel-Aviv Jaffa kerületében kedden, az izraeli rendőrség első hivatalos közlései szerint a feltételezett terrortámadásban négyen életüket vesztették és heten megsebesültek.
A hatóságok szerint a két támadót "semlegesítették".
A televízióban is közölt megfigyelőkamerás felvételek szerint a két fegyveres egy villamosmegállóban kezdett el lövöldözni.
Eli Bin, az MDA helyi mentőszolgálat vezetője szerint legkevesebb hét ember sebesült meg két helyszínen.
Az izraeli sajtó ugyanakkor már nyolc halálos áldozatról számolt be.
A merénylet Irán Izrael ellen indított tömeges rakétacsapásával nagyjából egy időben történt.
Irán az Izrael elleni rakétatámadásról: törvényes, racionális és legitim válasz
Irán törvényes, racionális és legitim válasza a cionista rezsim terrorcselekményeire – amelyek iráni állampolgárok és érdekek elleni támadással és az Iráni Iszlám Köztársaság nemzeti szuverenitásának megsértésével jártak – megfelelően végrehajtásra került – közölte Irán ENSZ-képviselete a közösségi médiában, jelezve, hogy a tervezett csapássorozat véget is ért.
Teherán szerint az Izrael elleni rakétatámadás befejeződött, és óva intette az izraeli kormányt az esetleges megtorlástól.
Természetesen Amerika is besegített
Az izraeli hadsereg (IDF) szerint Irán 180 rakétát lőtt ki Izraelre.
A támadás előrejelzésében és elhárításában Joe Biden utasítására amerikai erők is részt vettek.
A rakéták egy részét az izraeli légvédelem már Szíria felett megsemmisítette.
Az iráni Forradalmi Gárda az állami televízióban arra figyelmeztetett, hogy amennyiben Izrael válaszcsapásra szánja el magát, Teherán viszontválasza "még pusztítóbb lesz".
"Amennyiben a cionista rezsim válaszolni merne, vagy további rosszindulatú cselekményeket követne el, az pusztító választ vonna maga után. A régió államainak és a cionisták támogatóinak azt tanácsoljuk, hogy hagyják magára a rezsimet" - tette hozzá.
Egy magas rangú iráni tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy Ali Hamenei ajatollah, Irán vallási és politikai vezetője adta az utasítást a rakétacsapásra. Hozzáfűzte, hogy Irán teljességgel felkészült az esetleges válaszcsapásra.
Az iráni illetékes szerint Hamenei biztonságos helyen tartózkodik, mióta Izrael a múlt héten végzett a Hezbollah vezetőjével Bejrútban.
Több ballisztikus rakétával és drónok nélkül támadhatott Irán
Míg áprilisban drónok és robotrepülők kísérték az Irán által kilőtt ballisztikus rakétákat, addig az októberi támadás főleg ballisztikus rakétákból állhatott. A Times of Israel szerint 180 ilyen rakétát lőttek ki (bár ez a szám valószínűleg nem végleges), ami több lenne, mint az áprilisban észlelt 120.
Arról egyelőre nem érkezett információ, hogy más hadieszközöket is bevetett volna Irán a támadás során.
Reuters: előre szóltak Oroszországnak és Amerikának a támadásról
Teherán tájékoztatta Oroszországot a rakétatámadás előtt, mondta egy magas rangú iráni tisztviselő a Reutersnek. A tisztviselő hozzátette, nem sokkal a támadás előtt Irán diplomáciai csatornákon keresztül az Egyesült Államokat is figyelmeztette.
Jordánia is besegített az elhárításba
Jordánia közölte, hogy légiereje és légvédelmi rendszerei több drónt és rakétát is leszedtek. Izrael keleti szomszédja már az áprilisi iráni csapás idején is besegített az elhárításba. Korábban az Egyesült Államok is bejelentette, hogy részt vesz az iráni csapásmérő eszközök megsemmisítésében.
Az izraeli mentőszolgálat sem tud súlyos sérültekről
Megerősítve az izrael hadsereg korábbi közleményét, az izraeli mentőszolgálat szerint ők sem tudnak súlyos sérültekről az iráni rakétatámadást követően, írja a BBC. A mentőszolgálat szóvivője hozzátette, két könnyebb sérültről érkezett bejelentés, akiket repeszek találtak el.
Elfogták a kilőtt rakéták nagy részét, a légierő sértetlen
Az izraeli hadsereg (IDF) szerint elfogták az Iránból indított 180 rakéta nagy részét, írja a Times of Israel. Az IDF azt állítja, hatékonyan működött a légvédelmük, amiben az Egyesült Államok is részt vett mind az iráni fenyegetés észlelésével, mind a rakéták egy részének elfogásával.
Hozzátették, hogy az ország középső részén elszigetelten, a déli részén több rakéta csapódott be. A hadsereg szerint a légierő kompetenciájában nem keletkezett kár, azaz a légierő gépparkja, légvédelme és légiforgalmi irányítása továbbra is normálisan működik.
Az Egyesült Államok szerint legyőzték a hatástalan iráni támadást
A jelenlegi ismereteink alapján úgy tűnik, a legyőzött iráni támadás hatástalannak bizonyult, fogalmazott Jake Sulllivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a Reuters szerint. A tisztviselő hozzátette, a helyzet képlékeny, és egyeztetni fognak az izraeliekkel a következő lépésekről, és arról, hogyan válaszoljanak az iráni támadásra.
A CNN pedig idézett egy másik amerikai tisztviselőt, aki szerint a Földközi-tengeren állomásozó amerikai rombolóhajók is segítettek az iráni ballisztikus rakéták elfogásában.
Talán mégsem figyelmeztették Amerikát a támadás előtt
A Reuters korábbi értesüléseit cáfolta az iráni ENSZ-küldöttség, amely szerint Irán nem figyelmeztette az Egyesült Államokat a támadás előtt. „Válaszunk előtt nem értesítettük az Egyesült Államokat, utána azonban komoly figyelmeztetést adtunk ki”, áll a közleményben.
Ezt megerősítette az amerikai külügyminisztérium szóvivője is, aki szintén nem tudott semmiféle előre leadott figyelmeztetésről.
Szijjártó megkönnyebbült
Az Izraelt ért súlyos rakétatámadást követően konzultáltunk a tel-avivi nagykövetségünket vezető ügyvivővel, miután lefújták az egyórányi légiriadót; a nagykövetségen dolgozó munkatársak és családjaik jól vannak - közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán kedd este.
Szijjártó Péter azt írta, jelenleg 426 konzuli védelemre regisztrált magyar állampolgár tartózkodik Izraelben. Azt kérik, hogy aki bajba kerül, azonnal lépjen kapcsolatba a tel-avivi képviselettel vagy a Külügyminisztérium "Call Centerével".
"Továbbra is arra kérünk mindenkit, hogy csak abszolút halaszthatatlan esetben utazzon a térségbe, és mindenképpen regisztráljon indulás előtt konzuli védelemre" - hangsúlyozta Szijjártó Péter.
Az USA részt akar venni a válaszlépés koordinációjában
Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy nem kaptak figyelmeztetést Irántól a támadás előtt. Kijelentette, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát, de az Egyesült Államok is részt akar venni a válaszlépés koordinációjában. Továbbá megjegyezte, hogy a keddi támadás ellenére továbbra is dolgoznak egy gázai tűzszüneti megállapodáson.
Patrick Ryder, a Pentagon szóvivője azt mondta, hogy két amerikai romboló vett részt az iráni rakéták elleni műveletben, ami során nagyjából egy tucat elfogórakétát lőttek ki. Más amerikai egységeket, fegyvereket nem vetettek be a rakéták ellen, és Irán most nagyjából kétszer akkora támadást intézett Izrael ellen, mint áprilisban. Míg Izrael inkább 180 rakétát számolt, az amerikaiak inkább közel 200 ballisztikus rakétát emlegetnek.
Az iráni elnök szerint a keddi csapás csak egy kis része volt a teljes erejüknek
Maszúd Pezeskián iráni elnök szerint szerint az Izraelre mért rakétacsapás az iráni érdekek és állampolgárok védelmében történt, és arra figyelmeztetett, hogy a keddi hadművelet csak egy része volt erejüknek, írja a CNN. Az elnök azt írta az X-en, hogy Irán nem keresi a konfliktust, de határozottan kiáll minden fenyegetéssel szemben.
Ali Khamenei iráni legfőbb vezető szintén az X-en figyelmeztetett egy héber nyelvű bejegyzésben, hogy az Izrael elleni csapások erősebbek és fájdalmasabbak lesznek a jövőben. „Isten segítségével a felkelési front csapásai erősebbek és fájdalmasabbak lesznek a cionista rezsim kopott és rothadó testén”, áll a szövegben.
A CNN pedig iráni forrásokra hivatkozva azt írja, az iráni hadsereg három Tel-Aviv környéki izraeli katonai támaszpontot vett célba a rakétatámadás során.
Izraeli hadsereg: erőteljes csapást fogunk mérni az éjszaka
Daniel Hagari ellentengernagy, az izraeli hadsereg szóvivője arról beszélt, hogy az izraeli légierő „erőteljes csapást fog mérni a Közel-Keleten” ma éjszaka.
„Az izraeli és az amerikai légvédelmi rendszerek hatékonyan működtek” az iráni rakéták sortüze ellen, idézi a BBC a szóvivőt.
„Irán ma este súlyos tettet hajtott végre, és a Közel-Keletet eszkalációba sodorja. (…) A ma esti eseménynek következményei lesznek” – mondta Hagari.
(MTI - 24 - Reuters - Telex nyomán)
Korábban írtuk: