Gulyás Gergely a mai kormányinfón elmondta, hogy a kormány ülésén ismét szó volt a háborúról és annak következményeiről. Megítélésük szerint Ukrajna a kőolajszállítás leállításával zsarolja Magyarországot és Szlovákiát. A Mol partnere a Lukoil, amely hozzánk szállít, és nem szerepel egyetlen uniós tiltólistán sem. A Lukoil szlovák kitiltás alá került. Mindez ellentétben van a 2022 nyári uniós döntéssel, amikor Magyarország mentességet kapott az orosz olajimport tilalma alól. /Bővített hír./
Zoom
Fotó: Peter Papajcsik
Ha a helyzet nem oldódig meg, üzemanyaghiány is lehet, de pánikra semmi ok, vannak tartalékok, de azok biztonsággal szeptemberig garantálhatók, addig megoldást kell találni.
Ukrajnába rajtunk keresztül megy földgázimportjuk 10 százaléka és az elektromos áram importjuk 40 százaléka. Magyarország továbbra is betartja az ukrán-magyar szerződésekben vállaltakat, ezért fordult a magyar kormány az unió vezetéséhez.
Mik a lehetőségek?
Az egyik lehetőség, hogy az ukránok belátják, hogy két EU-s országgal nem tehetik meg ezt, a másik megoldás, hogy ebben az Európai Bizottság is segítségünkre lehet, a harmadik az, hogy meg kell nézni, van-e olyan jogi kiskapu, hogy az olajszállításnál ne az legyen érintett, akiket az ukrán jogszabályok tilalmaznak, sorolta Gulyás Gergely az olajszállítás leállítását követő lehetőségeket.
Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy Ukrajna állítsa helyre a helyzetet, hogy mi is hozzáférhessünk az orosz olajhoz. Az, hogy az az Ukrajna zárja el az lehetőséget, amely a mi támogatásunkból működik, az elfogadhatatlan, fogalmazott Gulyás.
Ha nem kapunk, nem tudunk szállítani az ellenségeinknek
A miniszter arra a kérdésre, hogy Magyarország fel van-e arra készülve, hogy nem jön orosz gáz, azt monda: az ország tárolókapacitása jelentős, az egyik legtöbb tartalékunk van az EU-ban.
„Mindenre fel vagyunk készülve, de ha mi nem kapunk kőolajat, akkor mi sem tudunk szállítani Ukrajnának” – mondta.
Azt is leszögezte, hogy miközben Ukrajna Magyarországról importálja a legtöbb áramot, és Magyarország rengeteg ukránnak nyújt menedéket, mi nem fogjuk ezekkel viszontzsarolni Ukrajnát.
(Index - 24 - Telex nyomán)