Olekszij Danyilov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára Facebookon tett közzé egy bejegyzést, amelyben felsorolja, miért is kell Oroszországnak a jelenlegi formájában teljesen megszűnnie szerintük.
Zoom
Fotó: Danyilov Facebook-oldala
Danyilov többek között olyanokat ír, hogy ha Oroszország „keresztezi Ukrajna útját”, akkor az mindig gyilkossággal, szenvedéssel, több millió áldozattal jár együtt. Szerinte az oroszok évszázadok óta próbálják megsemmisíteni az ukrán nyelvet, kultúrát és történelmet.
A védelmi tanács titkára azt is kinyilvánította, hogy Oroszország „az egyetemes rabszolgaság területe, olyan terület, ahol az erőszak a norma”, valamint az oroszok csak akkor tudnak életben maradni, ha „térdig gázolnak a saját vagy mások vérében”. Hangsúlyozta:
Oroszországot nem lehet meggyógyítani, mert olyan politikusok vezetik, akik mentális zavarokkal: kisebbrendűségi komplexussal, megalomániával és üldözési mániával küzdenek.
Békemisszió sem kell nekik
A Sky News arról ír, hogy egy névtelenséget kérő ukrán tisztviselő kommentálta Ferenc pápa állítását arról, hogy békemisszióban vesz részt Vatikán, ami a háború befejezésére irányul. Erről a szentatya Orbán Viktorral is beszélt Budapesten, látogatása alkalmával.
Az elnöki hivatalhoz közel álló tisztviselő a CNN-nek ezt nyilatkozta:
Zelenszkij ukrán elnök nem járult hozzá semmiféle hasonló megbeszéléshez Ukrajna nevében. Ha folynak is tárgyalások, azok a mi áldásunk nélkül, a tudtunk nélkül történnek.
Emlékeztetnek: a pápa korábban újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy a küldetés jelenleg is zajlik, de még nem hozták nyilvánosságra.
(Mandiner nyomán)