Kína pénteken közzétett első vizsgálati jelentése szerint a Fülöp-szigetek Sabina-zátonyt érintő kárigényeivel kapcsolatos állításoknak nincs sem tudományos, sem tényszerű alapjuk, és Kína nem károsította meg a korallzátonyok ökoszisztémáját.
A kínai természeti erőforrások minisztériuma május és július között készített el egy vizsgálati jelentést, melyben megállapította, hogy az érintett területen a korallzátonyrendszer megfelelő növekedési tartományán belül vannak a kulcsfontosságú élőhelyindex-értékek.
"A Fülöp-szigetek által kitalált állításnak, miszerint Kína mesterségesen felhalmozta a koralltörmelékeket a Hszienbin-zátonynál, és az a korallok nagyszámú kifehéredését és pusztulását okozta a térségben, nincs sem tudományos, sem ténybeli alapja" - áll a jelentésben.
A Fülöp-szigeteki parti őrség korábban azzal vádolta Kínát, hogy mesterséges szigetet épít a Sabina-zátonynál, más néven Hszienbin-zátonynál, mely a Dél-kínai-tenger vitatott vizein, a Spratly-szigetek közelében található.
Kína ezzel szemben azt állítja, hogy a Fülöp-szigeteki hadihajóknak a szigeteken történő illegális partra szállása és a zátonyon való tartózkodása súlyosan károsította a korallzátonyok ökoszisztémáját a térségben.
"A hullámok és az áramlatok hatására a horgonyok és a horgonyláncok folyamatos károkat okoznak a környező zátonyokban, és a Fülöp-szigetek sokszor kis hajókkal tevékenykedett a környező zátonyokon" - mondta a kínai természeti erőforrások minisztériumának egyik vezető mérnöke.
Peking és Manila folyamatos vitában áll az energiaforrásokban és halban gazdag, stratégiai fontosságú Dél-kínai-tenger miatt, melynek egészét Peking magának követeli, de bizonyos területekre a környező országok is igényt tartanak.
(MTI)