Azt akarjuk, hogy Amerika olyan legyen, mint New York állam? - tette fel a kérdést szerdán, szokásos napi sajtótájékoztatóján Andrew Cuomo, New York kormányzója.
Cuomo kifejtette: az általa irányított tagállamban kialakult helyzet figyelmeztető lehet az Egyesült Államok egésze számára. "Mi vagyunk az a jövő, amely a tiétek is lehet" - mondta drámai hangulatú sajtótájékoztatóján a politikus. A kormányzó mindazonáltal leszögezte: az államba folyamatosan érkeznek a gyógyászati segédeszközök, s a mintegy kétezer milliárd dolláros segélycsomagból - amelyről szerdára virradóra született kétpárti megállapodás a kongresszusban - New York állam csaknem 4 milliárd dollárt kap az új típusú koronavírus terjedésének féken tartására és a betegek kezelésére.
Cuomo a legfontosabb feladatnak a kórházi ágyak számának gyors bővítését nevezte. Donald Trump amerikai elnök a Twitteren jelezte, hogy helyi idő szerint szerdán délelőtt "érdemleges beszélgetést" folytatott Cuomóval, és a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökség (FEMA) által megígért gyógyászati eszközöket, köztük a lélegeztetőgépeket a tervezettnél előbb szállítják az államba.
New York államban több mint 30 ezer koronavírusos fertőzöttet tartanak nyilván, de közben az Egyesült Államokban mindenütt rohamosan nő a vírus által fertőzöttek száma. A Johns Hopkins Egyetem szerda déli adatai szerint csaknem 56 ezer embernél diagnosztizáltak fertőzést, és eddig 807 ember halt bele a fertőzéstől kialakult betegségbe.
A Pentagon szóvivője bejelentette, hogy az amerikai hadseregnél világszerte magas fokozatú biztonsági készültséget rendeltek el az új típusú koronavírus terjedése miatt.
Frissítés: New Orleans lesz az új epicentrum
Az országos járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) szerdai figyelmeztetése szerint New Orleans lesz a járvány új epicentruma az Egyesült Államokban. A louisianai nagyvárosban rohamosan emelkedik a fertőzöttek száma, és sajtóértekezletén John Bel Edwards kormányzó azt jósolta, hogy az állam kórházrendszere április elejéig teljesen összeomolhat.
A Lafayette-ben lévő Louisiana Egyetem szerdán nyilvánosságra hozott elemzése az utóbbi 24 őrában a tagállamban 30 százalékkal megugrott a fertőzöttek száma. Donald Trump elnök még kedden délután katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította Louisianát, és ezzel szövetségi forrásból külön anyagi támogatást tett lehetővé.
A déli Louisianában eddig regisztrált csaknem 1800 fertőzés 70 százalékát New Orleansban és környékén diagnosztizálták. Sokan a figyelmeztetések ellenére is megtartott híres karnevált okolják a vírus feltűnően gyors terjedéséért. Rebekah Gee, aki január végéig a louisianai egészségügyi tárcát irányította és jelenleg a louisianai állami egyetem egészségügyi tanszékének vezetője, szerdán újságíróknak azt mondta: "a húshagyó keddi karneváli felvonulás a lehető legjobb feltételeket teremtette meg a járványhoz". Egyben figyelmeztetett arra is, hogy a nagyszámú karneváli vendég a fertőzést tovább vihette oda is, ahonnan a városba érkezett.
(MTI)