Tegnap vált ismertté, hogy egy izraeli börtönben halálra kínozták a gázavárosi Es-Sifá Kórházból elrabolt dr. Zijád Muhammad ed-Dalú palesztin orvost. Korábban két palesztin orvost is elrabolt az izraeli terrorhadsereg, akik szintén a börtönben elszenvedett kínzások következtében haltak meg. Az egyik halálra kínzott orvosról, dr. Ijád er-Rantíszíről azt hazudta az őt meggyilkoló Sabak nevű izraeli biztonsági szolgálat, hogy túszokat ejtett, s ezért hurcolták izraeli területre – írja middleeasteye.net és az alquds.co.uk hírportál.
Zoom
Dr. Zijád Muhammad ed-Dalú (fotó: felesteen.news)
Ismét halálra kínoztak egy elrabolt palesztin orvost az izraeli börtönben. Dr. Zijád Muhammad ed-Dalú belgyógyászorvost több tucat egészségügyi dolgozóval együtt még 2024. március 18-án vették őrizetbe a gázavárosi Es-Sifá Kórházba betörő izraeli katonák. A Gázai övezet legnagyobb és legjobban felszerelt kórházát két héten keresztül támadta „a világ legerkölcsösebbje” azzal a hazug megindokolással, hogy alatta, mellette, valamint az épületeiben is a Hamász Iszlám Ellenállási Mozgalom parancsnoksága, sőt hadállásai is vannak. A gyilkolászás, illetve a „terrorista alagutak” utáni kutakodás végeztével távozó izraeli katonák a kórház udvarán több tucat, tömegsírokban elföldelt holttestet hagytak maguk után.
A Gázai övezetbeli Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint dr. Zijád Muhammad ed-Dalút a megszállók orvosi feladatának végzése közben fogták le, majd cipelték izraeli területre. A minisztérium közleményében az is áll, hogy „az egészségügyi dolgozók elleni támadás humanitárius kötelességük teljesítése közben a nemzetközi humanitárius jog durva megsértése”. A minisztérium azt is bejelentette, hogy a 2023. október 7-én indított háború óta dr. Ed-Dalú a harmadik orvos, akit gyógyító munkájának végzése közben az izraeli katonák elhurcoltak, majd a fogságban halálra kínoztak. A Gázai övezetből fogságba hurcolt palesztinok közül eddig legalább hatvan személyt kínoztak halálra „a világ legerkölcsösebbjei”.
Zoom
Dr. Adnán el-Burs (fotó: közösségi média)
A middleeasteye.net hírportál dr. Ed-Dalú halálhírével kapcsolatban emlékeztet rá, hogy korábban, 2024. április hónapban a Bejt Lahijá településen működő Indonéz Kórházból elrabolt dr. Adnán el-Burs sebészorvost is halálra kínozták az izraeli börtönben. Dr. El-Burs 1974-ben született a Gázai övezet Dzsebálijá nevű menekülttáborában, s elhurcolása idején az övezet legnagyobb és legjobban felszerelt egészségügyi intézménye, a gázavárosi Es-Sifá Kórház ortopéd sebészeti osztályának vezetője volt.
Az Es-Sifá Kórházat 2023 novemberében megostromolta az izraeli hadsereg, s utasította a kórház dolgozóit, hogy vonuljanak délebbi területre. Dr. Adnán el-Burs az utasításnak nem tett eleget, hanem átszökött a Gázavárostól északra levő Bejt Lahijá városkában működő Indonéz Kórházba, hogy segítsen ellátni a beszállított sebesülteket. Az izraeli hadsereg itt letartóztatta, elhurcolta a megszállt Ciszjordániában levő Ofer börtönbe, ahol halálra kínozták.
Zoom
Dr. Ijád er-Rantíszí (fotó: aljazeera.net)
Dr. Ijád er-Rantíszí szülésorvost egy útellenőrző ponton fogták le, miközben a Gázai övezet déli részébe kívánt eljutni. Az orvos a Bejt Lahijában levő Kamál Adván Kórház szülészeti osztályának vezetője volt. Dr. Er-Rantíszít a lefogása után a Gázai övezetből elhurcolták az izraeli Askelon városába, pontosabban a Belbiztonsági Szolgálat (valójában hírhedt állami terrorszervezet - H. J.) fogdájába, ahol az 53 éves orvost halálra kínozták. A Belbiztonsági Szolgálat az orvos meggyilkolásának kitudódása után azzal a szokásos hazugsággal állt elő, hogy dr. Er-Rantíszít túszejtés (sic!) miatt tartóztatták le…
H. J. – Kuruc.info