A kínai hadsereg közlése szerint hétfőn csapatokat küldött a Tajvan körüli területekre, ahol hadgyakorlatot kezdenek „szigorú figyelmeztetésként a tajvani függetlenséget támogató szeparatistáknak”.
A kínai hadsereg keleti hadszínterének parancsnoksága szerint a ”Joint Sword-2024B” elnevezésű gyakorlat a Tajvani-szorosban és a szigettől északra, délre és keletre fekvő területeken zajlik majd.
A parancsnokság által közzétett térképen kilenc Tajvan körüli területet mutattak be, ahol a gyakorlatokat tartják: kettőt a sziget keleti partján, hármat a nyugati parton, egyet északon, hármat pedig a kínai partok melletti, Tajvan által ellenőrzött szigetek körül.
„A kínai hajók és repülőgépek különböző irányokból, közvetlen közelségben közelítik meg Tajvant, összpontosítva a tengeri és légi harckészültségi járőrözésre, a kulcsfontosságú kikötők és területek blokádjára, tengeri és szárazföldi célpontok megtámadására és az általános erőfölény együttes megszerzésére” – közölte a parancsnokság.
„A gyakorlat egyben szigorú figyelmeztetésként is szolgál a tajvani erők szeparatista cselekedeteire. Ez egy legitim és szükséges művelet az állami szuverenitás és a nemzeti egység védelmére” – tették hozzá.
A tajvani védelmi minisztérium „irracionális és provokatív magatartásként” ítélte el a gyakorlatokat, és közölte, hogy megfelelő csapatokat küldött a sziget szabadságának, demokráciájának és szuverenitásának védelmére – fogalmaztak.
A sziget kínai szárazföldi ügyekért felelős tanácsa hozzátette, hogy a gyakorlatok súlyosan aláássák a regionális békét és stabilitást, és megfogadták, hogy Tajpej soha nem fog meghátrálni vagy megadni magát a Kínai Kommunista Párt politikai, katonai, gazdasági és egyéb fenyegetéseivel szemben.
„Laj elnök már nemzeti ünnepi beszédében kifejezte jó szándékát, és kész arra, hogy a kínai kommunistákkal együtt vállalja a Tajvani-szorosban a béke fenntartásának felelősségét” – hangsúlyozták.
Laj Csing-tö csütörtökön a sziget nemzeti ünnepe alkalmából tartott beszédében kijelentette, hogy továbbra is eltökélt szándéka, hogy „ellenáll Tajvan szuverén egységként való vitatott státuszával kapcsolatos megsértésének”, és szerinte Kínának nincs joga Tajvan képviseletére.
(MTI nyomán)