10 ezer forintra büntették a rendőrök azt a 72 éves szegedi férfit, aki lehúzva hagyta a kocsija ablakát, és elfelejtette bezárni az autóját. Ez szabálysértés.
– 45 éve vezetek, de ilyen még soha nem történt velem. Elmúltam 70 éves, ebben a korban elfelejt dolgokat az ember. Még tíz percig se voltam az üzletben – kezdett bele történetébe a szegedi férfi. 72 éves előfizetőnk a Szeged Plazában lévő CBA üzletben vásárolt, amikor a biztonsági őr odament hozzá, és megkérdezte tőle, övé-e a kék Toyota a parkolóban. – Azt mondta, menjek gyorsan, mert nagyon nézelődnek körülötte a rendőrök – folytatta. Kiderült, a nyugdíjas férfi nyitva felejtette az autót, sőt mivel egy kiskutya is volt a gépkocsiban, az ablakokat is lehúzva hagyta.
– Azt mondták a rendőrök, nem kell megijedni, csak 10 ezer forintra büntetnek. Kérdem én, hogy akkor most majd mennek a rendőrök a parkolóban, és nyitogatják az ajtókat? – kérdezte a 72 éves férfi.
Az esettel kapcsolatban a Délmagyar megkérdezte Szenti Szabolcs rendőrségi szóvivőt. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense hangsúlyozta, ahhoz természetesen nincs joga a rendőrnek, hogy a parkoló autók ajtaját nyitogassa. Ebben a konkrét esetben a nyitott ablak vonta magára a járőrök figyelmét.

– A Szegedi Rendőrkapitányság járőrei az érintett áruház parkolóját ellenőrizték, amikor azt tapasztalták, hogy egy járművet tulajdonosa úgy hagyott őrizetlenül, hogy az ablakokat nem húzta fel, a járművet nem zárta le. A rendőrök bementek a plázába, bemondatták az érintett jármű rendszámát, és megkérték a tulajdonost, hogy fáradjon az autójához. A férfi nem sokkal később meg is érkezett. A rendőrök felhívták a figyelmét, hogy az értékei megóvása érdekében legközelebb ne hagyja nyitva az autóját. Az intézkedés valóban helyszíni bírsággal zárult, ugyanis a férfi szabálysértést követett el – mondta Szenti Szabolcs.
A jog szava
A kánikulában az autósok gyakran résnyire lehúzva hagyják az ablakot, hogy ne forrósodjon fel az utastér. Ez szabálysértés. „A járművet őrizetlenül hagyni abban az esetben szabad, ha a vezető gondoskodott arról, hogy a jármű önmagától el ne indulhasson, és illetéktelen személy azt el ne indíthassa. Ennek módja lehet a kézifék behúzása, a kerék kiékelése vagy az autó sebességváltó bekapcsolása. Az illetéktelen személy általi elindítás megakadályozásáról a vezető akkor gondoskodott, ha a jármű ajtaját, ablakait bezárta, a gyújtáskulcsot kivette, a kormányzárat bezárta, vagy bármely más módon az elindítást megakadályozta."
(Délmagyar nyomán)