A "szexuális kisebbségeket diszkrimináló" oroszországi törvények visszavonását követelték mintegy százan - "emberjogi és melegjogi aktivisták, illetve szimpatizánsaik" - az Oroszországi Föderáció Nagykövetsége előtt kedden délután Budapesten.

Az Amnesty International Magyarország és köcsögjogi civil szervezetek által szervezett demonstráció résztvevői szív alakú transzparenseket emeltek a magasba, olyan magyar, angol és orosz nyelvű feliratokkal, mint "a szerelem emberi jog", "a szerelem nem bűn", illetve egy Vlagyimir Putyint vastagon kifestett arccal ábrázoló kép is látható volt, amellyel a résztvevők fényképezkedtek.
Hanzli Péter, a Háttér Társaság a Melegekért szervezet ügyvivője hangsúlyozta: a nem-hagyományos szexuális kapcsolatok propagálását tiltó törvény egy olyan gumiszabály, ami mindenre ráhúzható. Könyveket tiltanak be miatta és "kulturális rendezvények", például filmfesztiválok lehetetlenülnek el.
Szerinte a szabályozás által az orosz állam bátorítja az "LMBTQI-közösség" elleni "agresszív homofób támadásokat" is.
Jenei Orsolya, az Amnesty International Magyarország irodavezetője úgy vélekedett, hogy "az orosz állam gyakorlatilag megszünteti az állampolgári egyenlőséget az LMBTQI-közösség számára", illetve nem fogadja el, hogy "a szexuális irányultság az identitás megváltoztathatatlan része". Felszólította az orosz államot a jogszabály visszavonására és "a homofób támadások kivizsgálására".
(MTI nyomán)
Frissítés: "Mocskos buzik, menjetek Jeruzsálembe, f@szszopó népség!"