Több mint nyolcezer kárbejelentés érkezett a szeptember 13-16. közötti viharok nyomán a biztosítókhoz, amelyek 1,1 milliárd forintot fizettek már ki, vagy tartalékolnak kárkifizetésre - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) pénteken az MTI-vel.
A jellemzően vihar, felhőszakadás okozta károk elsősorban a nyugati és a középső országrészt, Győr-Moson-Sopron és Pest vármegyéket, valamint Sopront, Veszprémet, Kőszeget, Mosonmagyaróvárt, Budapestet sújtották.
A közlemény szerint a 120 ezer forint feletti átlagkár nagyjából megfelel a viharszezonénak, ugyanakkor húsz-negyven százalékkal haladja meg a három-négy évvel korábbiakat. Ez egyrészt jelzi az idei viharok intenzitását, másrészt betudható a megemelkedett építkezési, újjáépítési költségeknek.
Kiemelték, hogy a legtöbb biztosító a gyorsabb és kényelmesebb ügyintézés érdekében online kárbejelentési, esetleg kárrendezési lehetőséget is kialakított a honlapján, élő videós kárfelvételre is van már példa.
A Mabisz mindenkitől azt kérte, hogy a kárszemléig csak a legszükségesebb állagmegóvási munkálatokat végezzék el, és lehetőleg készítsenek mindenről fényképeket.
Egyúttal arra is felhívták a figyelmet, hogy az embereknek érdemes évente legalább egyszer szerződéseiket a szerződéskötési évforduló közeledtével felülvizsgálni, hogy az ingatlanok esetleges korszerűsítése, ingóságaik gyarapodása után is megfelelő biztosítási fedezettel rendelkezzenek.
A közlemény szerint a szeptember közepén történt viharok miatt jelzett kárösszegeket már biztosan tovább növeli egyebek mellett a mostani árvíz kárkifizetései, ezért a biztosítók kárráfordítása idén nagyon magasnak ígérkezik.