Kristen Michal klímaügyi minisztert jelölte szombaton az észt kormánypárt Kaja Kallas miniszterelnök helyére, aki európai uniós megbízatást kapott.
Az észt Reformpárt szombaton egyhangúlag döntött arról, hogy Michalt jelöli a balti ország új kormányfőjének. A 48 éves politikus közleményben köszönte meg pártja bizalmát, és azt ígérte, hogy méltósággal fogja viselni a felelősséget. Michal hangsúlyozta, hogy politikája sarokköve az Oroszországgal határos Észtország biztonságának szavatolása lesz.
A párt elnökségi ülésén egyben a jelenlegi koalíciós megállapodás felülvizsgálatáról is döntött. Észtországban 2023 tavasza óta egy hárompárti szövetség kormányoz, amely a jobbközép-liberális Reformpártból, a balközép Szociáldemokrata Pártból és az Észtország 200 (Eesti 200) liberális pártból áll.
Az uniós vezetők Kaja Kallas észt miniszterelnököt választották csütörtökön az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének. A 47 éves politikus 2021 óta töltötte be a balti állam miniszterelnöki tisztségét. Észt kormányzati közlés szerint Kaja Kallas a július 9-11-i washingtoni NATO-csúcson még képviseli országát, majd ezt követően fog lemondani.
(MTI)