Ferenc pápa a szerdai általános audiencián kifejtette, hogy az emberiség közönyösen fordul el a migránsoktól, akik életveszélyes utazásokra vállalkoznak a sivatagokon és tengereken, hogy jobb életet találjanak – írja a vaticannews.va nyomán a Mandiner.
A pápa hangsúlyozta, hogy a migránsok bátran vállalják a veszélyeket, hogy békében és biztonságban élhessenek.
Zoom
A Földközi-tengerrel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az egykor a népek és civilizációk közötti kommunikációs csatorna helyett most már temetővé vált. Ferenc pápa szerint sok haláleset megelőzhető lenne, és elítélte azokat, akik minden eszközzel igyekeznek visszatartani a migránsokat.
Ha mindezt tudatosan teszik, az halálos bűn
– mondta.
Hozzátette, hogy a Biblia szerint nem lehet sanyargatni és nyomorgatni a jövevényeket.
A pápa felidézte, hogy a tenger és a sivatag a Bibliában szimbolikus jelentéssel bír. „Ezek az elnyomás és rabszolgaság elől menekülő emberek drámájának tanúi” – fogalmazott „A szenvedés, félelem és kétségbeesés helyszínei, de egyben a felszabadulás, megváltás és Isten ígéreteinek beteljesülésének helyei is.”
Ferenc pápa hozzátette, hogy Isten maga is osztozik a migránsok szenvedéseiben. „Ő velük van, együtt szenved, együtt sír és remél.” A pápa szerint mindenki egyetérthet abban, hogy a migránsoknak nem kellene halálos tengereken és sivatagokban lenniük. Ennek a célnak elérése azonban nem szigorúbb törvényekkel vagy határőrizettel valósítható meg.
„Biztosíthatjuk azzal, hogy biztonságos és szabályos útvonalakat hozunk létre a migránsok számára, menedéket biztosítva azoknak, akik háború, erőszak, üldöztetés és különféle katasztrófák elől menekülnek” – mondta a pápa. „Elérhetjük azzal is, hogy a migráció globális irányítását minden szinten igazságosságra, testvériségre és szolidaritásra építjük.”