Az iráni hatóságok 2025 márciusáig mintegy kétmillió legális tartózkodási engedély nélkül az országban élő bevándorló kitoloncolását tervezik - közölte kedden Ahmad-Reza Radan, a biztonsági erők parancsnoka.
Iránban hónapok óta folyik a vita a tálibok 2021-es afganisztáni hatalomátvétele óta Iránba menekült afgánokról. A folyamatos konfliktusok, a szegénység és a magas munkanélküliség miatt minden évben afgánok ezrei kelnek át illegálisan Iránba.
Eszkandar Momeni iráni belügyminiszter hétfőn egy televíziós interjúban az afgán menekültek nehéz helyzetét hangsúlyozva kijelentette, hogy az afgánok "művelt emberek", de, mint mondta, ennyi embert Irán nem tud befogadni.
"Van egy tervünk arra, hogy szervezetten és nem agresszív módon kezeljük ezt az ügyet, és az illegális bevándorlók jelentik a prioritást" - tette hozzá Momeni.
Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint Iránban mintegy 4,5 millió afganisztáni menekült él, és a legnagyobb részük nem rendelkezik tartózkodási engedéllyel. Az iráni média a számukat a hivatalos adatoknál jóval magasabbra teszi: egyes becslések 6-8 millió afganisztánival számolnak Iránban. A nagyvárosokban élők többsége csekély bérezésért dolgozik kisebb boltokban vagy építkezéseken.
A több mint 900 kilométernyi afgán-iráni határvidék részben olyan lakatlan területeken fekszik, ahol nehéz a határellenőrzés. Irán északkeleti határvidékére ellenőrzött határfal építését tervezi. A májusban bejelentett kormányzati elképzelések szerint három éven belül szögesdróttal ellátott, négy méter magas betonfallal biztosítanák a határt.
Az Afganisztánnal szintén határos Pakisztánból ugyancsak rengeteg embert toloncoltak haza.
(MTI)