Vannak a világon olyan vicces történetek, amelyeket igazából nehéz bárhova tenni. Az ember sokszor hajlamos azt gondolni, hogy ilyen a világon nem történhet, pedig mégis. Valószínűleg én is eléggé elcsodálkoztam volna a látottakon, vagy inkább azon, amit szagolok, ha én is az ominózus American Airlines-járaton utaztam volna, ahol az ortodox zsidó Adler család is. Na, de inkább nézzük meg közelebbről, mi is történt a repülőgépen.
Zoom
Meglehetősen, hogy úgy mondjam, furcsa napja lehetett a michigani Adler családnak, miután 2019. január 23-án leszállították őket egy Detroitba készülő járatról a Miami Nemzetközi Repülőtéren, méghozzá az elviselhetetlen testszaguk miatt. A család a 19 hónapos kislányával utazott haza egy vakációról, amikor az incidens történt. A "megaláztatást" követően "antiszemitizmust és vallási megkülönböztetést" kiáltva jogi útra terelték a dolgot, hiszen elmondásuk szerint, miután leszálltak a gépről, több embert is megkérdeztek a repülőtér területén, hogy éreznek-e rajtuk bármilyen kellemetlen testszagot, s mindenkitől "nem" választ kaptak. Vígjátékba illő jelenet lehetett.
A család férfi tagja, Yehuda Adler szerint már a pilóta is "utálatos" volt velük, amikor fejhallgatót kértek felszállás előtt, majd pár perccel később egy biztonsági őr felszólította őket a leszállásra. Ahogy az NBC News oldalán közzétett videón látható, Yehuda mindenki füle hallatára kezd el vitázni a személyzettel, hogy ők minden nap zuhanyoznak, és nem értik, mi a probléma. A videón ugyan nem hallani jól, de az ortodox zsidó család szerint a biztonsági őr "degradálóan" azt mondta nekik, hogy nagyon jól tudja, hogy az ortodox zsidók egyszer fürdenek csak egy héten.
Zoom
Hab a tortán továbbá, hogy minden csomagjuk a repülőgépen maradt, amelyek szépen el is repültek Detroitba, csak a tulajdonosok nélkül. Adlerék szerint a személyzet megígérte, hogy lepakolják a csomagjaikat, ám attól függetlenül, hogy ez vagy igaz, vagy nem, a csomagok végül elrepültek. Egyébként amikor felszállt a család, több utas is szörnyülködve fogta be az orrát, nyilván nem lehetett kellemes beleszagolni a levegőbe.
S, hogy miért van újra terítéken az ügy kerek egy év elteltével? Mivel a család jogi útra terelte a dolgot, a per most kezdődött el, így most már nagyobb közönség előtt bizonygathatják, hogy ők bizony nem büdös zsidók. Úgy látszik, '45-ben nem sikerült leszámolni a "gyűlölettel" és a légitársaság, illetőleg a reptér érintett dolgozói is mind antiszemiták, az utasokról nem is beszélve, akik nem voltak hajlandóak elviselni a bűzt.
A légi közlekedés egyébként nem játék, a legszigorúbb intézkedések mellett biztonságos csak az utazás, ebbe pedig beletartozik az utasok kényelme és a zavaró tényezők (jelen esetben a család testszaga) kiiktatása is. A légitársaság tehát teljesen jogosan cáfolja a "diszkriminációval" kapcsolatos vádakat. Persze az utasok között is volt pár "igazság bajnoka"-jelölt, egyikük például úgy nyilatkozott, hogy nem volt joguk leszállítani Adleréket a gépről. Őt bizonyára felterjesztik majd egy antifasiszta díjra.
Olyan időket élünk, amikor az antiszemitizmus gonosz árnyéka ismét világunkra terpeszkedik, s már repülni sem hagyják nyugodtan a zsidókat. Antiszemita légitársaság? Még ilyet! Mi lesz a következő, a sárga csillag kötelező viselése?
Ábrahám Barnabás – Kuruc.info