2019. szeptember 19., csütörtök, Vilhelmina, Szabolcs napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
14:31 Táskájával ütötte a kalauzt egy nő Ceglédbercelen - de persze csak előzetes szóváltást követően13:55 Lelőtték Amszterdamban a Kecskemét egyik korábbi négerét13:24 Ez előzi meg füstösék utcai telefonkínálgatását13:10 Molnár Ricsi videózta magát a baleset pillanatában - de ezúttal is csak jót akart, sőt, nem tudta, hogy nem vezethet, nem ő tehet erről13:03 Lezuhant egy belga harci repülő Franciaországban12:55 Budapesti tolvajt fogott egy felvidéki BMW12:24 Dávid-csillag került egy plakátra - a DK szemrebbenés nélkül a zsidóbérenc kormányt tette felelőssé12:10 Az időhúzásos színjáték legújabb "fordulata": Bibi izraeli egységkormányról tárgyalna Ganzcal11:40 Sz@rba nyúlt egy momentumos10:51 Miért borult fel a vezetési oktató által vezetett tűzoltóautó?10:07 Trudeau lebukott: húsz évvel ezelőtt még nem tudta, hogy Aladdin egy kanadai fehér ember09:42 Pompeo már Szaúd-Arábiából ágál Irán ellen09:11 Farkas Flóri szabadlábon van és virul - annyira, hogy éppen a Lungo Dromnak kampányol08:41 A jobbikosok még azzal sincsenek tisztában, támogatják-e Karácsonyt egyáltalán08:04 21 milliárdos forgalmat bonyolított a mobilfizetési rendszer
24 óra legolvasottabbjai

Publicisztika, Holokamu ::

Egy napsütéses vasárnap délután Dachauban

Reklám

Németországban járván az odalátogató nem mulaszthatja el, hogy ne látogasson meg legalább egy, az egykori Reich területén fekvő koncentrációs tábort, noha Martin Broszat 1960-as közlése óta tudjuk, hogy e KZ-k területén nem működtek gázkamrák, vagyis ezek nem halálgyárak voltak, hanem közönséges munka-, illetve büntetőtáborokként működtek.

A Münchenbe érkező turista egyszerűen és rövid idő alatt kijuthat a ma már múzeumként látogatható lágerbe. A főpályaudvartól (Hauptbahnhof) induló S-Bahn (a budapesti HÉV-nek megfelelő elővárosi gyorsvasút) egyenesen Dachau állomásig viszi, majd onnan átszállással a 124-es vagy 127-es számú busszal juthatunk el célállomásunkig.
Maga a tábor idillikus környezetben fekszik, már-már bukolikus hangulatot idéz a vidék. Gyönyörű erdő övezi az objektumot, tavaszi madárdal zengedez a fák lombkoronái közül az oda látogató fülébe. Fontos tudnivaló, hogy a KZ-múzeum területére mindenki számára ingyenes a belépő, s az épületek, emlékhelyek korlátozás nélkül megtekinthetők.
Sajnos a foglyok egykori barakkjai már csak részben látogathatók, mivel a háborús események során nagy részük megsemmisült, ezeknek az egykor volt építményeknek ma már csak az alapjai állnak. A börtönépületek azonban jó állapotban fennmaradtak. Megjegyzendő, hogy a bennük  található cellák meglehetősen tágasak, s a viszonylag nagy méretű ablakoknak köszönhetően kellően világosak is. Azok a bűnözők, akik az elmúlt nyolc esztendőben Magyarországon garázdálkodtak, és tönkretették hazánkat, semmiképpen nem érdemelnek majd ilyen komfortos körülmények között történő elhelyezést.
Dachau-i látogatásunk alkalmából lehetőségünk van arra is, hogy német, illetve angol nyelvű dokumentumfilmet tekintsünk meg a tábor történetéről. Sok újdonsággal természetesen nem szolgál a filmvetítés, hiszen a nemzetiszocialisták hatalomra kerülésének, majd fontosabb intézkedéseinek bemutatása után a zsidóság deportálásának és második világháborús szenvedéstörténetének részletezésére helyezik a fő hangsúlyt a film készítői. Kétségtelen tény, hogy – akárcsak más koncentrációs tábor területén – Dachauban is tízezer-számra tartottak zsidó foglyokat, ám azt sem hallgathatjuk el, hogy köztörvényes bűnözők is tömegesen rótták le itt letöltendő szabadságvesztésüket.
A rabok lakó- és hálótermeibe, illetve az étkezdébe lépve kellemes, friss faillat lengedez a látogató körül, ami annak köszönhető, hogy nemrégiben történt meg az épület teljes belső rekonstrukciója, vagyis a faburkolatokat, asztalokat és a táborlakók ágyait kicserélték, s az eredetiek pontos, újonnan készült másolatát helyezték el a körletekben.
A KZ-múzeum fő látványossága az az épület, amelyhez egy kis alant csörgedező folyócska fölötti hídon átkelve juthatunk el, s amely a gázkamrát, illetve a krematóriumot foglalja magában. Miként az közismert, a hivatalos történetírás álláspontja 1960-ig az volt, hogy a harmadik birodalom területén létesített koncentrációs táborok mindegyikében gázkamra is volt. Aztán – miként fentebb már utaltam rá – a holokauszt történészei revideálták álláspontjukat, s az új hivatalos verzió szerint haláltáborokat az SS csak a Reich területén kívül, a németek által megszállt lengyelországi területeken üzemeltetett. Ezért a dachaui lágerben található gázkamrára az a felirat került, hogy soha nem működött. Ma már ez a szöveg nem látható, ám a turisták tájékoztatására kihelyezett tablón azt olvashatjuk, hogy az SS 1943-ban gázkamrát létesített a helyszínen, ezt azonban tömeggyilkosság kivitelezésére soha nem használták.

Mindenesetre, ha az SS eredeti célja az volt, hogy tömeggyilkosságokat fog az épületben végrehajtani, akkor  teljesen dilettáns módon építette azt meg. Tudniillik a gázkamra  az épület baloldali végében található, mellette az első hullakamrát helyezték el, ezt követi a krematóriumok számára kialakított helyiség, majd a második hullakamra zárja le az épület jobb szélét. Tehát amennyiben a dachaui táborban üzembe helyezték volna valaha is a gázkamrát, úgy az elgázosítás után a holttesteket az első hullakamrán és a krematóriumon átvonszolva kellett volna a második hullakamrába vinni, majd onnan ismét vissza a krematórium termébe, ami, valljuk be, meglehetősen logikátlan konstrukció.
A dachaui látogatás felejthetetlen élmény, sajnálatos azonban, hogy a díjtalan belépés ellenére is meglehetősen gyér számú látogató áldozta egy szép májusi vasárnap délutánját arra, hogy ezt a fontos emlékhelyet megtekintse.
München, 2010. május 30.
Lipusz Zsolt – Kuruc.info
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready