Felmondott a negatív kampányairól ismertté vált Ron Werber az LMP-nél – értesült az Alfahír. A hírt a 444-nek két elnökségi tag is megerősítette, így biztosnak tűnik, hogy valóban szakításra került sor Szél Bernadették és a szocialistákat egykor segítő zsidó kampányszakember között.
Zoom
Az LMP-t többen is bírálták tavaly ősszel, amikor leszerződött az MSZP-t 2002-ben választási győzelemhez segítő Werberrel. A zöldpárt társelnöknője viszont akkor azzal védte a dolgot, hogy nagyon jó szakemberről van szó, "akinek a tanácsait hasznos lenne meghallgatnunk". Ungár Péter elnökségi tag pedig novemberben arról beszélt: nagyon szeret vele együtt dolgozni, sokat tanul tőle. Közlése szerint Werber specialitása a mozgósítás, az LMP stratégiáját pedig nem ő, hanem a párt országos elnöksége határozza meg.
A távozás okairól a 444-nek egy LMP-s politikus annyit mondott: Werber "impulzív" természetét nem nézte jó szemmel a pártvezetés. Az elnökségi tag szerint a szakember személyiségéből adódóan "kampánytechnikai nézetkülönbségek" alakultak ki a felek között.
Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a kampánystáb működését nem érinti Werber távozása, hiszen ő tanácsadóként volt jelen, a kampánnyal kapcsolatos döntéseket, eddig is és ezután is, az LMP elnöksége és a pártelnökök hozzák. A szóvivő azt is elmondta még, hogy Werber fő feladata volt a párt üzeneteinek hatékony eljuttatása a választókhoz, és ez - a közvélemény-kutatásokból láthatóan - sikerült.
Frissítés: Hadházy sajnálja, "jó munkát végzett"
Egy haszna már biztosan lesz Ron Werber távozásának: a Fidesznek új érveket kell találnia az LMP-vel szemben. Erről beszélt a Magyar Nemzetnek Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, akit azzal kapcsolatban kerestek meg, hogy a hírhedt tanácsadó szakított a párttal.
Hadházy elmondása szerint mindig, amikor a kormányt szembesítette valamilyen üggyel, az volt a válasz, hogy ezt biztosan Ron Werber diktálta neki. A politikus sajnálja, hogy a szakember távozik, de az okokról nem tudott bővebben nyilatkozni. Mint hozzátette, a kampányban, a mozgósításban, a plakátolásban adott tanácsokat, és szerinte jó munkát végzett.
Tervezik-e új tanácsadó szerződtetését? – kérdezték a társelnöktől. Hadházy elmondta: a kampánytervek már készen vannak, "nagyobb probléma, hogy nincs nagyon hol kampányolni". A politikus szerint a plakátpiac is a kormánynak kedvez, ahogy a Fidesz egy médiabirodalmat is használ arra, hogy a propagandáját terjessze. "Amink van, az az igazunk: Hódmezővásárhely is mutatta, hogy az emberek többsége el akarja ezt a kormányt küldeni" – tette hozzá.
(MNO nyomán)