Durván rasszista plakát jelent meg a Pető Intézet melletti Villányi úti villamosmegállóban. A fotó a Trash of Pest Facebook-csoportban bukkant fel szombat délután - sopánkodik az Index. Alább olvasható a folytatása, későn kelőknek reggeli kávéhoz éppen ideális olvasmány.
Zoom
Persze az arányokon lehet vitatkozni, de abból nem biztos, hogy jobban jönnének ki a rajvédők...
A plakáton egy anime karakter látható az alábbi szöveggel:
Hé, oni-csán! Tudtad-e, hogy a cigányok a lakosság mindössze 9%-a, mégis ők követik el a bűncselekmények kétharmadát? De hát az hatalmas felülreprezentáció! Bizony, az hatalmas oni-csán!
Az egyelőre nem derült ki, pontosan mikor és hogyan került ki a plakát, és ki helyezte ki, de a poszt alatt azt írják, hogy egyáltalán nem nehéz feltörni, és kicserélni a plakátot a JCDecaux hirdetőfelületein.
Kerestük a JCDecaux céget is, akik azt válaszolták, hogy
A citylight berendezéseket illetéktelenek törték fel. Az illegális plakátokat az észlelést követően azonnal eltávolítottuk. Az elkövető ellen megtesszük a szükséges jogi lépéseket.
Olvasónk azóta megnézte még egyszer az említett villamosmegállót, ahol láthatóan a plakát még mindig kint van, de eltakarták egy fekete fóliával.
Zoom
Az esetet bonyolítja, hogy ugyan a JCDecaux azt válaszolta nekünk, hogy azonnal eltávolították a plakátok, de mint látható, valójában csak letakarták. És úgy néz ki, hogy ez nem is a cég volt, hanem Tóth Márton MSZP-s önkormányzati képviselő és pár aktivista:
Kerestük a JCDecaux-t is, hogy miért állították nekünk a válaszukban, hogy azonnal eltávolították a plakátot, miközben láthatóan ez nem történt meg a részükről. Válaszuk alapján úgy néz ki, hogy több helyen is megjelent ilyen plakát:
Ugyanazt tudjuk mondani amit előzőleg, annyival kiegészítve, hogy az ellenőrzés során két helyszínen találtunk illegálisan kihelyezett plakátot, mindkettőt eltávolítottuk. Nem tudhatjuk, hogy az Indexnek megküldött fotó mikor készült.