A 2018-ban 26 országgyűlési mandátumot szerzett Jobbik frakciójából két év alatt 18 képviselő távozott Vona Gábortól Sneider Tamáson át Mirkóczki Ádámig. A párt elveszítette legismertebb politikusait; a választási lista első 13 személyéből már csak ketten vannak a süllyedő hajón: a protokolláris okokból 5. helyre tett, de nem is párttag Steinmetz Ádám és újabb nevén Zsiga-Kárpát Dániel, aki örök túlélő, miután gyáván és elvtelenül mindig a két álláspont között helyezkedik el a belső vitákban. A harmad- és negyedvonalbeli neojobbikosok ideje jött el, így lehet a legutóbbi választáson az országos lista 42. helyét kapó Dudás Róbert ma a párt alelnöke, a 48. helyre tett Nunkovics Tibor pedig a távozók után nemcsak képviselő, hanem frakcióvezető-helyettes is.
Zoom
Jobbik, 2018 (fotó: Fb)
Legutóbb a Kossuth Rádióban Novák Előd kérdésre így fogalmazott:
A Jobbik első alapszervezetének alapítója voltam, hadd idézzek az egykor nevében is jobboldali, a Jobboldali Ifjúsági Közösségből alakult párt Alapító nyilatkozatából: a párt elsődleges feladata „a kommunista utódpárt és a vele összeforrt szélsőséges liberálisok eltávolítása a politikai hatalomból”. Ehhez képest a politikai prostitúció leggusztustalanabb perverzióit látjuk, amikor képesek Gyurcsánnyal is összefeküdni a hatalom minden áron való megszerzése érdekében. Jó volna, ha a Jobbik eldöntené végre, hogy fiú-e, vagy lány, bár azt látjuk, hogy mindent és az ellenkezőjét is képesek képviselni. A Jobbik kiherélése után Jakab Péter elnökletével a párt politikai körülmetélése is megtörtént; egy színtelen, szagtalan, karakterét vesztő párttá váltak – na ilyen nem lesz soha a Mi Hazánk Mozgalom, hiszen mi pont azokból jöttünk létre, akik ezzel a köpönyegforgatással szembeszálltak a Jobbikban. 2016-ig én is alelnök voltam, s akkor végül a párt máig egyetlen vétózott alelnökjelöltje lettem. Vona Gábor az elvtelen néppártosodás, a minden áron való hatalomra kerülés kerékkötőjét látta bennem, s ebben igaza is volt, ezért záratott ki a frakcióból is, de az ámokfutás azóta is folytatódik, a 2018-ban 26 országgyűlési mandátumot szerzett Jobbik frakciójából két év alatt 18 képviselő távozott Vona Gábortól Sneider Tamáson át Mirkóczki Ádámig.
Így hívta fel a figyelmet a Jobbik egykori alelnöke, mi pedig összegyűjtöttük a távozók neveit az országos listájuk sorrendjében alább:
Vona Gábor: bár az elbukott választás után, az éjszakai értékelőjében még a Jobbik új irányát jelölte ki egy személyben, Toroczkai László és Novák Előd másnapi felszólítása nyomán távozni kényszerült.
Volner János: miután nem őt szánták EP-listavezetőnek a Jobbikban, Toroczkaiék zászlóbontása után negyed évvel a Mi Hazánkhoz pártolt, de ott sem lett az, így végül egyszemélyes pártot hozott létre Volner Párt elnevezéssel.
Dúró Dóra: több felmérés szerint is a legnépszerűbb tagját zárta ki a Jobbik-frakció, miután egyedüliként el mert indulni Toroczkai elnökhelyettes-jelöltjeként.
Dr. Varga-Damm Andrea: Vadai Ágnes puszipajtása is új mozgalmat ígért őszre, de most még független képviselő.
Sneider Tamás: a Jobbik előző elnöke már a Momentum listáján szeretne újabb mandátumot szerezni, de most még független képviselő.
Mirkóczki Ádám: nemzetbiztonsági bizottsági elnöki posztja ellenére a süllyedő hajóról inkább a 2024-ig tartó polgármesteri székbe menekült.
Dr. Fülöp Erik: 2018 novemberében ő is a Mi Hazánkhoz csatlakozott.
Janiczak Dávid: ő is a polgármesterséget választotta inkább, a legutóbbi kizárásokkor ezt üzente a Facebookon : "Felkészülés a 2022-es frakció méretére. :-)"
Gyöngyösi Márton: nem akart éhbérért ülni a parlamentben, frakcióvezetői székből inkább a jobban fizető és 2024-ig tartó EP-semmittevést választotta.
Farkas Gergely: „Bünösök közt cinkos, aki néma!” - ezzel a mottóval lépett ki a párt Ifjúsági Tagozatának korábbi elnöke is, független képviselő lett.
Dr. Staudt Gábor: 2,5 milliárdos csalási ügyben indult nyomozás ellene, lemondott.
Hegedűs Lorántné: Ő elvi okok miatt mondott le, civil szakmájában helyezkedett el.
Szávay István: egy zsidó nő megverésével való hencegés miatt kényszerült lemondani, de sokáig osztotta még a lapokat utána is a ballibek közt.
Bana Tibor: Azért is lépett ki a Jobbikból, mert nem adtak ki gyászközleményt a holokamunapon, független képviselő lett.
Dr. Apáti István: 2018 novemberében ő is a Mi Hazánkhoz csatlakozott.
Kepli Lajos: a süllyedő hajóról inkább a 2024-ig tartó polgármesteri székbe menekült 2019-ben, Varga-Damm kizárásakor pedig élete legjobb döntésének nevezte a lemondását, egyre szánalmasabb flúgos futamnak minősítve a Jobbikban történteket.
Pintér Tamás: ő is inkább polgármesterségre váltott, holott addig egy nagyobb térség egyéni országgyűlési képviselője volt.
Bencsik János: a párt budapesti elnöke Jakab Péterék tisztogatása elleni tiltakozásul kilépett, független képviselő lett.
(Kuruc.info)