A Tokiói Nyári Olimpiai Játékok nyitóünnepségén, 2021-ben Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) német elnöke megemlékezett az 1972-es Müncheni Nyári Olimpiai Játékokon meggyilkolt 11 izraeli olimpikonról. Az elnök Tokióban megígérte, hogy a jövőben minden nyári olimpián lesz megemlékezés, Párizsban ma este azonban ez elmarad. A NOB valószínűleg nem kívánja felháborítani a nemzetközi közvéleményt azzal, hogy miközben az izraeli hadsereg már közel 40 ezer palesztin civilt – köztük 11 ezer gyermeket – gyilkolt meg, s a népirtás gőzerővel folyik tovább, Párizsban az 52 évvel ezelőtt meggyilkolt izraeli olimpikonokra emlékeznek.
Zoom
Thomas Bach a tokiói olimpia megnyitóján – itt tett ígéretet arra, hogy a jövőben is lesznek megemlékezések a Münchenben meggyilkolt izraeli olimpikonokról (fotó: Reuters)
Megemlékezést kértek az izraeliek a NOB elnökétől
Csak a jelenleg is zajló, az izraeli hadvezetés által Vaskardok hadműveletnek nevezett népirtó háború folyamán az izraeli hadsereg eddig több száz Gázai övezetbeli palesztin sportolót, illetve sportszakembert gyilkolt meg, s még ennél is többen sebesültek meg súlyosan.
Szándékosan megsemmisítettek stadionokat, sportlétesítményeket és teljes klubokat. A sportlétesítmények egy részét berendezték fogva tartási, kínzó-, vallató- és kivégzőközpontnak. Izrael azonban, ahelyett, hogy Gázai övezetbeli népirtás idején mélyen hallgatna, nemrégiben azt követelte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól, pontosabban Thomas Bach elnöktől, hogy amiképpen tették azt a legutóbbi, a 2020-as (valójában 2021-ben megrendezett) Tokiói Nyári Olimpiai Játékokon, a párizsi olimpia megnyitó ünnepségén is emlékezzenek meg az 1972-es müncheni olimpián, jórészt a balfácán német biztonságiak által lelőtt tizenegy izraeli sportolóról.
Népirtás idején nincs helye a megemlékezésnek
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke az egyik meggyilkolt izraeli sportoló özvegyének a többi között így indokolta a kérés elutasítását: „Egy ilyen emocionális pillanat újbóli felelevenítése csak kisebbítheti az emlékezés értékét.” Érdekesség, hogy a tokiói olimpia megnyitóján maga Thomas Bach NOB-elnök emlékezett meg a Münchenben meggyilkolt 11 izraeli sportolóról, sőt két meggyilkolt sportoló özvegyét is meghívta a tokiói megnyitó ünnepségre. A NOB elnöke a megemlékezésében ígéretet tett arra, hogy a jövőben is megemlékeznek majd a tizenegy izraeli sportolóról.
Hogy miért nem tartotta be szavát Thomas Bach, azt nem nehéz kikövetkeztetni. Azért, mert a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, Ferenc pápa és még néhány más, nemzetközileg köztiszteletben álló személyiség fegyvernyugvásra vonatkozó kérése ellenére az izraeli hadsereg az olimpia idején is teljes gőzerővel folytatja a mészárlást a Gázai övezetben, s amely népirtásnak eddig közel 40 ezer halálos áldozata van, köztük több mint 11 ezer gyermek.
Zoom
A gázavárosi Jarmúk Stadionba terelt, levetkőztetett civilek csoportja (fotó: aljazeera.com)
A gázavárosi Jarmúk Stadion mint vallató- és kivégzőközpont
Az izraeli hadsereg a Gázai övezet egyik legismertebb, s legrégibb sportlétesítményét, a gázavárosi Jarmúk Stadiont (ملعب اليرموك) is gyorsan átalakította letartóztatási, vallató- és kivégzőközponttá. A stadionban készült fényképek alapján megállapíthatjuk, hogy a sportlétesítményben főleg idősebb, pocakos, kopasz férfiakat (akik semmiképpen nem lehetettek a Hamász harcosai), gyermekeket és nőket aláztak meg, kínoztak, vetkőztettek alsógatyára, majd szállították őket tovább izraeli fogolytáborokba.
Zoom
A Jarmúk Stadion kapuja előtt letérdeltetett civilek – izraeli zászlóval (fotó: aljazeera.net)
Az alábbi videón látható, miként változtatta az izraeli hadsereg kínzó, megalázó koncentrációs táborrá a palesztin sport nemzeti jelképének számító gázavárosi Jarmúk Stadiont: fiatalokat, nőket és idős embereket fogdostak össze, és tereltek be a stadion gyepére, ahol gatyára vetkőztették őket, szemüket bekötötték, s megalázó cselekedetekre késztették őket. Az egyik kapura például kifeszítették az izraeli zászlót, s előtte letérdeltettek nőket, férfiakat, gyermekeket. Az egyik felvételünkön a stadionba beterelt gatyára vetkőztetett civilek, köztük hat-hétéves gyermekek egy csoportja látható.
Izraeli sportolóknak nem szabadna részt venni a párizsi olimpián
Amint említettük, a népirtó izraeli hadsereg mára közel 40 ezer, jórészt civil palesztint, köztük 11 ezer gyermeket, s több mint 300 neves sportolót gyilkolt meg a Gázai övezetben a nagyvilág vezető politikusainak, egyházfőinek és kulturális élet kimagasló szereplőinek csendes asszisztálása mellett. A sebesültek, az egy életre megnyomorítottak száma 60-80 ezerre tehető. Ilyen körülmények között Izrael örülhet annak, hogy sportolói egyáltalán részt vehetnek a Párizsi Nyári Olimpiai Játékokon! Az orosz hadsereg nem követ el népirtást az ukrán nép körében (legalábbis nem olyan méretekben és módszerességgel, mint a világ legerkölcsösebbje), de az orosz és a fehérorosz sportolók mégsem vehetnek részt a mai nyitóünnepségen, s csak semleges színekben indulhatnak. (Összesen 15 orosz és 16 fehérorosz sportolónak engedték meg nagy kegyesen, hogy induljon a versenyeken).
De ha már sportról, olimpiáról beszélünk, mindenképpen meg kell emlékeznünk néhány, az izraeli hadsereg által meggyilkolt ismert palesztin sportolóról, közülük is a labdarúgókról.
Zoom
Iszmáíl Haníjá, a Hamász Politikai Irodájának vezetője, korábban a Gázai övezet miniszterelnöke évekkel ezelőtt a Jarmúk Stadion gyepén (fotó: Wikimapia.org)
Meggyilkolt válogatott labdarúgók
A Gázai övezetbeli Dír el-Balah város melletti El-Muszaddar falu ellen 2024. január 6-án végrehajtott izraeli légitámadás folyamán több családtagjával együtt meggyilkolták Háni el-Maszdart, a palesztin olimpiai labdarúgó-válogatott játékosát, későbbi szövetségi kapitányát (nevét helyesen a szülőfaluja után el-Muszaddarnak – المُصَدّر – kellene írni - H. J.).
Zoom
Háni el-Maszdar, a palesztin olimpiai labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya otthonában, amelyet 2024. január 6-án lebombáztak (fotó: AFP)
De említhetnénk még Rasíd Dabúrt, az Ahlí Bejt Hanún klub és a palesztin labdarúgó-válogatott játékosát is, aki szintén az izraeli hadsereg áldozata lett. Rasíd Dabúr a labdarúgás mellett a kelet-jeruzsálemi központú El-Kudsz Egyetemen diplomázott. Az izraeli légierő 2023. október 10-én Bejt Hanún városban lebombázta Rasíd Dabúr otthonát, s a legendás csatár a családtagjaival együtt mártírhalált halt.
Zoom
Rasíd Dabúr válogatott labdarúgó, s mellette a 2023. október 10-én, Bejt Hanúnban lebombázott otthona, amelynek romjai alatt családtagjaival együtt halálát lelte
Muhammad Barakát, a palesztin labdarúgó-válogatott gólerős csatára a Hán Júnesz városa ellen, 2024. március 11-én végrehajtott izraeli légicsapás során vesztette életét. 39 éves volt. A szurkolók az „Oroszlán” (الأسد – el-Aszad) becenévvel illették. Földi maradványait a lebombázott otthona romjai alatt találták meg Hán Júneszben.
Zoom
Muhammad Barakát válogatott labdarúgó gólöröme egykor (fotó: vatanserb.com)
Eddig több mint 300 palesztin sportolót gyilkoltak meg
Musztafa Szijám, a Palesztin Sportmédia Szövetség főtitkára 12 nappal ezelőtt az Al-Dzsazírá pánarab hírtévének nyilatkozva elmondta: a Gázai övezet ellen 2023. október 7-én indított népirtó hadművelete során az izraeli hadsereg eddig több mint 300 ismert sportolót gyilkolt meg, s a sportlétesítmények 90 százalékát elpusztította.
Zoom
Így néz ki manapság a gázavárosi Jarmúk Stadion gyepszőnyege (fotó: euromedmonitor.org)
Musztafa Szijám elmondta még:
A palesztin sportlétesítmények és maguk a sportolók az izraeli hadsereg kiemelt célpontjai. Célzott likvidálással merényletet követnek el a sportolók ellen, letartóztatják, s szabad mozgásukban korlátozzák őket. Különösen kiemelt célpontjuk a sportinfrastruktúra elpusztítása.
Szijám kifejtette: a Palesztin Labdarúgó Szövetség azzal a kéréssel fordult a nemzetközi sportszövetségekhez, hogy büntessék meg Izraelt a Gázai övezetbeli palesztin sportolók meggyilkolása és a sportinfrastruktúra lerombolása miatt.
Hering József – Kuruc.info