Az AfD az esseni Grugenhalléban tartotta meg pártkonferenciáját, amelyet az antifa csürhe próbált megzavarni.
Az AfD 67 éves politikusa, Stefan Hrdy épp az autójából kiszállva próbált bejutni az épületbe, amikor körülbelül 20 antifasiszta állta el az útját. A láthatóan kissé sántikáló férfi megpróbálta kikerülni az agresszív szélsőbaloldali csürhét, ám azok a földre lökték. A videón látható, hogy az egyik bolsevista egyből felveszi a kapucniját, valószínűleg támadni készült. A felvételen egy háttal álló kitakarja az antifát, így nem látni, hogy mi történt pontosan, de Hrdy beszámolója szerint amikor földre rántották, akkor ez a fekete ruhás férfi arcon rúgta.
Zoom
Stefan Hrdy az esseni konferencián (kép: Bild)
Ekkor Hrdy kiszolgáltatott helyzetében egyetlen módját választhatta csak az önvédelemnek: harapott! A támadója lábszárát hosszú másodpercekig és igen erősen harapta fogaival, amire az addig oly agresszív támadó olyan ordítással, vonyítással reagált, mint egy disznó. Amikor a politikus eleresztette a támadót, akkor az antifa a kamerába mutogatta sérüléseit, s panaszkodott, mint egy óvodás. Közben a felvételen hallani lehet a nácizást.
Hrdyt a földről egy rendőr segítette fel. A videón jól látszik, hogy a rendőr a legnagyobb nyugalommal, karba tett kézzel végignézi az egész eseményt, s kb. fél méterre áll a földön fekvő idős politikustól, de meg se próbálja megvédeni. A fizikmiskája alapján a rendőr egyébként migrációs hátterűnek tűnik, viszont tőle nagyjából egy méterre egy egyértelműen árja származású szőke rendőrnő áll, aki szintén nem avatkozik közbe.
A zsidó sajtó és a kommunista Jusos (az SPD ifjúsági tagozata) persze elég alternatív változatát adta elő az incidensnek. Nina Gaedike, a Jusos észak-rajna-vesztfáliai elnöke szerint ő volt az igazi áldozat. Elmondása szerint Hrdy kiszállt autójából, hirtelen feléjük lépett, és arcon köpte őt. A felvételen egyértelműen látszik, hogy Hrdy a szélsőbalos csürhe mellett kívánt elhaladni, s nem feléjük indult. A logika is azt diktálja, hogy egy 67 éves sántikáló férfi nem fog belekötni 20 feldühödött, fiatal antifába. A felvételen a köpésnek sincs semmi nyoma. Az eset után a Lenin-lány feljelentést tett.
Zoom
Nina Gaedike, a szélsőbalos Jusos tartományi elnöke. A kommunista bányarém szerint ő az igazi áldozat
Hrdy a Bildnek elmondta: „Valaki hátulról vádliba rúgott, elestem, majd három-négy ember volt rajtam. Az a férfi, akinek önvédelemből a lábát megharaptam, korábban arcon rúgott. Aztán jött a rendőrség és kiszabadított."
Hrdy korábban egyébként elit kommandós volt, az 1977-es magadishui gépeltérítés során részt vett a túszok kiszabadításában.
A németországi Lügenpresse természetesen nem azt helyezte cikkének középpontjába, hogy Hrdyt húszan megtámadták; nem is azt, hogy a rendőrök semmit nem csináltak; hanem címlapon, hatalmas betűkkel hirdetik: SPD-s nőket köpött le. A Bild a megharapott antifát természetesen szolidan demonstrálónak nevezi, akit megdöbbentett a támadás. Hogy előtte nagyjából két tucat társával megtámadta, ellökte és fejbe rúgta a férfit? Ilyen bagatell dolgokról nem kell írni a németországi Független Objektív Sajtóban.
Hrdy nem tagadta a harapást - felesleges is lett volna - hanem humorosan próbálta megközelíteni a dolgot: "Semleges íze volt a vádlijának. Szükségem lett volna egy kis borsra is. Minden olyan gyorsan történt, még megsózni sem volt időm."
Jobboldali körökben hatalmas népszerűségre tett szert Hrdy akciója, s humorosan elnevezték az esseni kullancsnak ("Zeckenbiter von Essen").
Zoom
A vörös támadó most másként kezdett vörösödni (kép: Bild)
Az alábbi videó alapján mindenki eldöntheti, ki támadott meg kit:
KG