Elfoglalta Hrodivka települést a donyecki régióban az orosz hadsereg - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.
Az orosz hadijelentés a hat ukrajnai frontszakasz közül négyről számolt be előretörésről. A védelmi tárca közölte, hogy Ukrajnában az orosz erők 17, Kurszk megyében pedig két ellentámadást hiúsítottak meg.
A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek hétfőn ukrán tüzérségi és dróntámadást. A krími Feodoszijában több száz lakost evakuálni kellett, mert tűz ütött ki egy olajtárolóban. A településen műszaki vészhelyzetet hirdettek ki, a Feodoszija-Vladiszlavovka szakaszon felfüggesztették az elővárosi vonatok közlekedését, két utcát pedig lezártak a járművek elől.
Igor Kirillov altábornagy, az orosz fegyveres erők sugár-, vegyi- és biológiai védelmi csapatainak parancsnoka hétfőn azzal vádolta meg az ukrán fegyveres erőket, hogy augusztus 11-én füstgránátnak álcázott, klórtartalmú DM-105-ös nyugati kazettás vegyi tüzérségi lőszert vetett be a Kurszk megyei Szudzsánál, aminek következtében több mint húsz ember szenvedett sérüléseket. Az állította, hogy az ukrán fél mindemellett vegyi fegyver alkalmazásával szándékozik megvádolni Oroszországot a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnél (OPCW).
Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) büntetőeljárást indított Kurt Pelda, az CH Media svájci kiadóholding és Catherine Norris Trent, a France 24 francia televíziós csatorna újságírója ellen, amiért a kurszki régióban tiltott határátlépést követtek el. 2024. augusztus 17. óta 14 külföldi újságíró ellen indult büntetőeljárás ugyanezen a címen.
A moszkvai városi bíróság hétfőn, zsoldosként, 6 év és 10 hónapi szabadságvesztésre ítélte Stephen Hubbard 72 éves amerikai állampolgárt, aki a háborúban az ukrán fegyveres erők oldalán harcolt. Hubbardra, aki beismerő vallomást tett, a vád eredetileg tíz év kiszabását kérte.
(MTI nyomán)