Orbán Viktor javaslatára szeptember 1-jei hatállyal a Belügyminisztérium államtitkárává nevezte ki Sulyok Tamás köztársasági elnök Sztojka Attila korábbi roma kapcsolatokért felelős kormánybiztost, derül ki a csütörtökön késő este megjelent Magyar Közlönyből. Sztojka Attila korábbi, kormánybiztosi kinevezését augusztus 1-jével vonták vissza, ezek szerint azért, hogy később államtitkár lehessen.
Zoom
Fotó: Merény Márton / 168 Óra
Sztojkát 2022 júniusában második alkalommal is kinevezték kormánybiztosnak, annak ellenére, hogy akkor év elején szivárgott ki egy hangfelvétel, amin Sztojka szerződéseket és támogatásokat helyezett kilátásba egyes ORÖ-képviselőknek, ha a kormány számára megfelelő jelölt lesz a listavezető a cigány nemzetiségi listán.
A felvétel szerint a kormánybiztos arról beszélt a meghívott képviselőknek, hogy nem fognak rosszul járni, ha a megfelelő listavezetőre szavaznak. A jelenlévőket ugyanakkor arra is figyelmeztette, hogy „BM-esként mindenkiről tudok sok mindent. Azt is tudom, hogy mikor beszélt kivel, meg hogyan.” Sztojka később állította, hogy csak a cigány önkormányzat csődközeli helyzetéről és a „roma” akadémiáról beszélgettek.
Egy másik felvételen pedig azt mondta a kormánybiztos, hogy ha nem az Orbán-kormány megy tovább, a „romaügynek” vége, ami azt jelentette volna, hogy a cigányügyet „vagy a Jobbik veszi át, vagy a melegek”.
Sztojka Attila kinevezésével egy időben, szintén szeptember 1-jei hatállyal nevezik ki belügyi államtitkárnak Kósa Ádámot is.
(Telex nyomán)
Kapcsolódó: