Báruch Efráti, a megszállt ciszjordániai Efrát zsidó település rabbija még 2011 tavaszán a Kipá című nemzeti vallásos héber nyelvű újság "Kérdezd a rabbit!" rovatában Jézus halálával kapcsolatos kérdésére adott választ az egyik olvasónak, mely később megjelent a Szrugim című hírportálon. A rabbi talmudi idézettel alátámasztott véleménye szerint XVI. Benedek pápa politikai és teológiai meggondolásokból hazudott, amikor azt állította, hogy nem a zsidók idézték elő Jézus kereszthalálát. A telepes rabbi szinte visszhang nélkül maradt válaszát nem kívánjuk kommentálni, ám az ismert elhatárolódók elhatárolódásait szívesen közöljük.

Báruch Efráti rabbi

XVI. Benedek könyve magyarul
A ciszjordániai Efrát zsidó település (Efrájim Zuroff lakhelye is - J. K.) rabbija elhallgatott válaszának előzményeként 2011-ben napvilágot látott XVI. Benedek pápa A Názáreti Jézus című háromkötetes könyvének második kötete (röviddel utána a Szent István Társulat kiadásában magyarul is megjelent), amelyben az időközben nyugállományba vonult szentatya bibliatörténeti, történelmi és teológiai érveket fölvonultatva hangsúlyozza, hogy Jézus Krisztus keresztre feszítéséért nem lehet a zsidóságot kollektíven felelőssé tenni. A német pápa az említett művében arra a megállapításra jut, hogy Jézus haláláért kizárólag a korabeli zsidó vallási arisztokrácia, elsősorban a Szanhedrinnek nevezett, hetven tagú zsidó vallási előkelőségből álló, főtanácsnak is mondott testület a felelős. (XVI. Benedek A Názáreti Jézus című trilógiája 2007 és 2012 között jelent meg - J. K.)
Báruch Efráti rabbi XVI. Benedek zsidókat fölmentő kötetének megjelenése, s annak komoly nemzetközi sajtóvisszhangja után az egyik híve által föltett kérdésre válaszul kerek-perec kijelentette:
"Először is, egyértelműen ki kell mondani az igazságot, hogy mi idéztük elő annak az embernek a megölését, amint az le is van írva a Babiloni Talmud Szanhedrin traktátusában, pontosabban annak a gojoktól való félelem miatt cenzúrázott részében, ahol ez áll: 'A pászkaünnep előestéjén fölakasztották a Názáreti Jézust, de előtte negyven nappal kihirdették, hogy Jézust megkövezik, mert varázsolt, uszított, és bálványimádásra buzdította Izraelt. Aki föl tud hozni valamit a mentségére, jöjjön és tegye meg azt. Mivelhogy senki nem hozott föl a mentségére semmit, pászkaünnep előestéjén fölakasztották.' " - idézte a Talmudot a rabbi.(Amint azt a rabbi is említi, a Szanhedrin 43. lapjának vonatkozó részét törölték a Talmud kiadásaiból - J. K.)
"Nem a rómaiak fogták perbe, hanem mi, Izrael nagyjai a második szentély korának végén. (A második szentélyt Kr. u. 70-ben rombolták le a római légiók - J. K.) Az az ember ugyanis új vallást alapított, amely tagadja az e világi optimizmust, s helyébe a halál szeretetét és az élettől való elszakadást tette meg. Az igaz, hogy nem ő volt ennek a hitnek a legfontosabb megalapítója, hanem Pál a rómaiaknak és másoknak írt leveleiben. Pál követte el ugyan a legnagyobb gonoszságot, mert elvetette a zsidók kiválasztott nemzet mivoltának tanát, érvénytelenítette a vallási parancsokat, ám az egész mégis tőle (Jézustól - J. K.) ered. Ezért ki kell mondani a teljes igazságot, s még akkor sem szabad elfogadni a helytelen magyarázatotokat, ha jelenleg a pápának politikailag vagy teológiailag arra van szüksége, hogy kibéküljön velünk.

XVI. Benedek a két izraeli főrabbival
Másodszor, soha nem fogunk megbocsátani a kereszténységnek a több millió megöltünkért, amint siratjuk őket minden áldott szombaton az 'Irgalom atyja' imánkban, 'mert mint a kiontott vér megbosszulója gondolt (az Isten - J. K.) rájuk, nem feledkezett meg a szegények jajkiáltásáról' (Zsoltárok 9, 13.)

Zsidó telepesek lőgyakorlata Efrátban
Ha a kereszténység ki akar békülni velünk, a következő három lépést kell megtennie: ki kell irtani magából a bálványimádás minden formáját, mégpedig úgy, hogy világosan kimondja: a világ Istene nem test, s nem is volt az soha. Bocsánatot kell kérnie tőlünk és bőkezű kárpótlást fizetnie mindazért a rosszért, amit elkövetett ellenünk, el kell ismernie minket kiválasztott népnek, amely nép és országa fölött ott lebeg Isten szelleme, s nem csak a Szentföldön, hanem mindenütt. Ezért föl kell hagyniuk a missziójukkal. Végül, meg kell változtatni a kereszténységben rejlő alapvető kulturális formátumot, s egyértelművé kell tenniük, hogy nem a házasságtól és az e világtól való undor révén emelkedik föl az ember, hanem éppen a világban való hite révén, s az itt (Izraelben - J. K.) levő Isten szellemében való hite jóvoltából. Ebben már hála Istennek kezdenek hinni, de még folytatniuk kell a megkezdett utat. Minden jót."
Júszef el-Kudszi - Kuruc.info