2019. június 20., csütörtök, Koppány, Szörényke napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:03 Az amerikai hadsereg megerősítette, hogy Irán lelőtte egy drónját15:33 Száz év után látható a beolvasztott kassai Honvéd-szobor talapzatának megmentett darabja15:14 "Egyértelmű és bizonyított": az ügyész életfogytig tartó fegyházat kér Győrkösre15:00 Jövőre is örvendezhetünk egy nemzeti konzultáció magasröptű kérdéseinek14:50 Elérhető! Megoldás a szúnyog- és rovarinvázió ellen: rovarlámpa, csak 5990 Ft (x)14:30 Igen, megcsináltuk!14:04 Megdőlt a csapadékrekord szerdán13:34 Elutasította a bíróság a Czeglédy elleni eljárás folytatását kérő indítványt13:14 Kúria: tájékoztatás nélkül is tudnia kellett a devizásnak, hogy elszállhat az árfolyam12:58 "Bűnbakot csináltak Oroszországból" - a maláj kormányfő nem fogadja el a géplelövést vizsgáló nyomozás eredményét12:21 Épp szelfizett a Viking kapitánya az ütközés idején, az utasoktól kérdezgette, mi történt11:45 Egy kis erdei idill: farkas játszik a medvékkel a Szent Anna-tónál11:33 Jól meglesznek ők…11:13 Pándorfalvi ügy: életfogytiglant kapott a társait halálra hűtőkocsiztató afgán oltalmazott és három társa10:47 Ab: alkotmányos a közigazgatási bíróságokról szóló törvény
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Félautomata karabéllyal támadt zsinagógára egy magányos elkövető - többen meghaltak

Reklám

Legkevesebb négy ember életét vesztette, és három rendőr megsebesült szombaton egy zsinagóga mellett kitört lövöldözésben az egyesült államokbeli Pittsburghben - jelentette a Reuters helyi médiaforrásokra és a CNN amerikai hírtelevízióra hivatkozva. Azóta már tizenegy halálos áldozatról szólnak a híradások.
A KDKA helyi televízió szerint a rendőrség egy fehér férfit őrizetbe vett, aki egyes hírek szerint önként megadta magát. A rendőrség nagy erőkkel körbevette az Élet Fája zsinagógát, miután olyan értesüléseket kapott, hogy az épületben egy további fegyveres rejtőzködik. Jason Lando pittsburghi rendőrfőnök felszólította a helyi lakosokat, hogy ne hagyják el otthonaikat.
A pittsburghi közbiztonsági hivatal a Twitteren azt közölte, hogy egy fegyveres van a zsinagóga környékén.
Zoom
A Fox televízió négy halottról jelentett, a CBS viszont hétről tud. Utóbbi szerint két rendőrt is lelőttek. Televíziós képeken különleges rendőri erőket és mentőket lehetett látni a helyszínen.
A pittsburghi egyetemi kórházban - a kórház közlése szerint - a lövöldözés több sebesültjét ápolják. Meg nem erősített hírek szerint 12 embert lőttek meg az incidens során.
Egy helyi televíziócsatorna szemtanúkra hivatkozva azt jelentette, hogy egy fegyveres bement a zsinagógába, és azt kiáltotta: "Minden zsidónak meg kell halnia!" A lövések állítólag a zsinagóga második szintjén dördültek el. Egyelőre nem tudni, hogy a tűzpárbajra a rendőrséggel az épületen kívül vagy belül került sor.
A híradások a 46 éves Robert Bowerst nevezték meg a lövöldözések elkövetőjeként, aki a zsidók mellett fővédnöküket, Trumpot sem szívleli. A támadó egy AR-15-ös félautomata karabélyt és egy - későbbi hírek szerint kettő -  Glock pisztolyt használt a gyilkolászáshoz.
Zoom
Donald Trump a Twitteren azt írta, hogy feltehetőleg több halottja van a lövöldözésnek. Az amerikai elnök újságíróknak nyilatkozva később azt mondta, szigorítani kell törvényeket úgy, hogy azokra, akik ilyen tetteket követnek el, halálbüntetést lehessen kiszabni.
Ugyanakkor azt mondta, hogy a lövöldözéshez nincs köze a fegyvervásárlásra vonatkozó szabályozásoknak, és ha lett volna biztonsági őrség a zsinagóga belsejében, nem lettek volna ilyen végzetes következmények. Meg kellene fontolni, hogy minden templomban és zsinagógában alkalmazzanak fegyveres biztonsági őröket - tette hozzá.
Izrael mély megdöbbenésének és aggodalmának adott hangot, és felajánlotta segítségét a helyi zsidó közösségnek. Naftali Bennett, a diaszpóra ügyeinek minisztere kijelentette: Izrael "aggodalommal követi a fejleményeket", és közölte, hogy utasítást adott a vezetése alatt álló minisztériumnak, készüljön fel a pittsburghi zsidó közösségnek nyújtandó bárminemű segítségre.
Az Élet Fája zsinagóga honlapján konzervatív, hagyományhű, de egyben progresszív és egyenlőségre törekvő hitközségként írja le magát. Amint Jeff Finkelstein, Pittsburgh város zsidó közösségének elnöke elmondta, szombat reggel a zsinagógába 50-60 ember szokott járni. Pittsburgh Squirrel Hill negyedében, ahol a zsinagóga áll, a pittsburghi zsidóság mintegy fele él.
Vasárnapi frissítések: Nőtt az áldozatok száma
Tovább nőtt a pittsburghi lövöldözés áldozatainak száma, a legfrissebb médiaértesülések szerint tizenegy ember meghalt, hatan pedig megsebesültek abban a támadásban, amely szombaton történt az egyesült államokbeli nagyváros egyik zsinagógájában.
A hatóságok azonosították a lövöldözés elkövetőjét: Robert Bowers a negyvenes éveiben jár – mondta el egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő szombaton.
Bowers egy csecsemő névadó ünnepségén nyitott tüzet az Élet Fája zsinagógában, a pennsylvaniai Pittsburghben. „Minden zsidónak meg kell halnia!” – kiáltotta a támadó, aki egy AR-15-ös gépkarabéllyal és két kézifegyverrel volt felszerelkezve.
Úgy tudni, önként megadta magát, majd kórházba szállították.
A Reuters hírügynökség értesülései szerint hat ember sebesült meg a lövöldözésben, köztük négy rendőr. Az ügyben a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálatot indított.
A város közbiztonságáért felelős Wendell Hissirch gyűlölet-bűncselekménynek minősítette a lövöldözést.
Trump: Amerikában nincs helye az antiszemitizmusnak
Donald Trump amerikai elnök azt mondta: határozottan úgy tűnik, hogy a támadó antiszemita indíttatásból követte el a bűncselekményt. Trump jelezte: a történtek miatt fontolgatja a szombatra tervezett murphysborói kampányesemény lemondását.
Trump hangsúlyozta: Amerikában nincs helye az antiszemitizmusnak. Az elnök nyomatékosította, hogy a zsidógyűlölettel szembe kell szállni, bárhol is jelenjen meg. Trump kegyetlen tömeggyilkosságnak nevezte a történteket, amely megrökönyödést keltett az Egyesült Államokban és világszerte egyaránt.
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Twitteren együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és az Egyesült Államoknak, „borzalmas antiszemita erőszakcselekménynek” nevezve a történteket.
Mike Pence amerikai alelnök is elítélte a vallásszabadság elleni, „ördögi” támadást.
A zsidó közösségeket és szervezeteket tömörítő Zsidó Világkongresszust (WJC) vezető Ronald Lauder közleményében „förtelmes terrorcselekménynek” nevezte a lövöldözést. Lauder szerint nemcsak a zsidókat, de egész Amerikát támadás érte.
„Amerika erősebb, mint egy romlott, vakbuzgó antiszemita tettei” – reagált az eseményekre a zsidó vallást követő Ivanka Trump, az amerikai elnök lánya.
„Egyesülnünk kell a gyűlölettel és a gonosszal szemben” – írta a Twitteren.
Zsidótelepítő héberek miatt kattant be végképp
Nem volt ismeretlen alt-rightos fórumokon az az antiszemita férfi, aki vérfürdőt rendezett szombaton a pittsburghi zsinagógában. Robert Bowers hat sérült mellett 11 embert ölt meg, mielőtt a kommandósok megsebesítették és megadásra kényszerítették.
A 46 éves férfi nem titkolta, hogy zsidókkal szemben "a tettek mezejére" kellene lépni.
A szombati mészárlás reggelén ezt írta a Pittsburgh és Philadelphia környékén népszerű Gab médiaplatformon, amelyet az alt-right és a konteóhívek képviselői is előszeretettel használnak:
„A HIAS (a Menekülteket Segítő Zsidó Közösség) betolakodókat hoz az országba, akik öldökölni fognak. Nem nézhetem ölbe tett kézzel, ahogy lemészárolják a népünket.
Most figyeljetek, indulok.
Máshol a Bibliára hivatkozva arról írt, hogy a zsidók a sátán gyermekei.
A HIAS közleményt adott ki, megdöbbenését fejezve ki a támadás miatt. Az 1881-ben, eredetileg a zsidó kivándorlás megsegítésére létrejött szervezet megerősítette, hogy kiáll a menekültek támogatása mellett és szoros kapcsolatban áll az Egyesült Államok kormányával.
A Gab.com közösségi médiaportál korábban maga közölte, hogy a feltételezett elkövetőnek felhasználói fiókja volt honlapjukon, amely olyan szélsőjobboldali aktivisták és fajvédők körében népszerű, akiket más közösségi médiumokról kitiltottak.
A honlapot üzemeltető vállalat szerint egy a gyanúsítottal egyező nevű férfi két órával a lövöldözést megelőzően a következő bejegyzést tette: „a HIAS olyan behatolókat akar idejuttatni, akik megölik népünket. Nem ülhetek ölbe tett kézzel végignézve, ahogy a népemet lemészárolják. A francba a közvéleményetekkel, bemegyek”.
A HIAS (Hebrew Immigrant Aid Society) egy nonprofit csoport, amely mindenekelőtt zsidó menekültek amerikai bevándorlását segíti. A szervezet magáról azt állítja, hogy a zsidó értékek és hagyományok vezérlik.
"Ez az én Glock-családom"
Bowers korábban számos, gyalázkodásokkal és összeesküvéselméletekkel kevert uszító hangvételű antiszemita bejegyzést posztolt az oldalon. Donald Trumpot is pellengérre állította egyik üzenetében azzal vádolva az amerikai elnököt, hogy olyan globalista, aki nem tesz semmit, hogy elejét vegye a zsidóság betelepülésének az Egyesült Államokba.
A Gab közleményben jelentette be, hogy felfüggesztette a gyanúsított fiókját, és értesítette az FBI-t.
„A Gab világosan elhatárolódik és elítéli a terrorizmus és erőszak minden formáját” – írta a vállalat, amely honlapját egy szólásszabadságot képviselő alternatívaként reklámozza.
Bowers emellett nemrég közzétett egy felvételt három félautomata kézifegyveréről, a kép kísérőszövege szerint azt írta, hogy „Ez az én Glock-családom” utalva a fegyvereket gyártó cégre.
FBI: magányos támadóról van szó
Feltehetőleg egyedül cselekedett Robert Bowers, a Pittsburgh egyik zsinagógájában tizenegy életet követelő szombati lövöldözés gyanúsítottja – közölte az ügyben nyomozást vezető Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).
Bob Jones, az FBI pittsburghi irodájának igazgatója szerint nincs tudomásuk arról, hogy a 46 éves férfi korábban ismert lett volna a rendvédelmi hatóságok előtt. Jones hangsúlyozta: az elkövető indítékát eddig még nem tárták fel teljes körűen.
Jeff Sessions főügyész, igazságügyi miniszter bejelentette, hogy a többi között gyűlölet-bűncselekmény elkövetése miatt emelnek vádat Bowers ellen, akit elítélése esetén halálbüntetés fenyeget.
„Robert Bowers cselekedetei az emberiség legrosszabb oldalát képviselik. Hivatalom minden rendelkezésre álló eszközét ennek a szövetségi szintű gyűlölet-bűncselekménynek a kivizsgálására és a bűnvádi eljárás lefolytatásának szolgálatába állítom” – jelentette ki Scott Brady, Nyugat-Pennsylvania ügyésze.
Az ENSZ-főtitkár is elítélte a támadást
António Guterres ENSZ-főtitkár szintén határozottan elítélte a történteket. Közleményében azt írta, hogy mélyen megrendítette a lövöldözés, s részvétét nyilvánította a halálos áldozatok hozzátartozóinak. „A Pittsburgben leadott lövések fájdalmas emlékeztetői az állandósult antiszemitizmusnak” – olvasható üzenetében. Guterres hozzáfűzte: ugyanakkor a 21. században az antiszemitizmusnak már nem szabadna helye lennie.
Áder részvétét fejezte ki
Áder János köztársasági elnök részvétét fejezte ki a pennsylvaniai Pittsburgh egyik zsinagógájában tizenegy életet követelő szombati lövöldözés miatt.
A Köztársasági Elnöki Hivatal vasárnapra virradóra, az MTI-hez eljuttatott közleményében idézte a floridai látogatáson tartózkodó államfőt, aki Donald Trump amerikai elnöknek címzett üzenetében azt írta: mély szomorúsággal értesült a pittsburghi Élet Fája zsinagógában történt értelmetlen erőszakcselekményről, amely oly sok ártatlan amerikai állampolgár életét követelte.
Áder János a magyar nép nevében kifejezte részvétét az amerikai elnöknek, illetve az áldozatok családjainak és barátaiknak, valamint reményét azért, hogy ennek az embertelen támadásnak a sebesültjei gyorsan felépüljenek.
Az államfő egyben őszinte reményének adott hangot, hogy az ilyen gyűlöletcselekmények nem fordulnak elő többé, s az emberek a világ minden részén szabadon és félelmektől mentesen gyakorolhatják vallásukat.
Bowers halálbüntetést is kaphat
Nyilvánosságra hozták vasárnap az amerikai hatóságok annak a 11 embernek a nevét, akiket agyonlőtt egy fegyveres szombat reggel a pittsburghi Élet Fája Zsinagógában, az Egyesült Államokban.
Nyolc nő és három férfi vesztette életét. Közöttük volt egy házaspár, Bernice és David Simon, valamint egy testvérpár is, Cecil és David Rosenthal. Az 54 éves David Rosenthal volt a legfiatalabb az áldozatok közül, a legidősebb pedig a 97 éves Rose Mallinger. Rajtuk kívül életét vesztette Joyce Feinberg, Richard Gottfried, Jerry Rabinowitz, Daniel Stein, Melvin Wax és Irving Younger.
A tettes, a 46 éves Robert Gregory Bowers AR-15-ös félautomata karabéllyal és három kézifegyverrel támadta meg az imaházat. Ő maga életben van, a rendőrök meglőtték és elfogták. Sérülései miatt kórházban ápolják. Hétfőn jelenik meg először a bíróságon. Az igazságügyi szervek tájékoztatása szerint 29 vádpontban emelhetnek vádat ellene, és akár halálbüntetést is kaphat.
"A zsidók népirtást követnek el a népem ellen"
Vasárnap a hatóságok a vádemeléshez szükséges dokumentumokat is közzétették, amelyek szerint a kórházban Bowers közölte egy rendőrrel: „azt akarja, hogy minden zsidó haljon meg, mert a zsidók népirtást követnek el az ő népe ellen”. A hatóságok szerint Bowers korábban nem került összeütközésbe a törvénnyel, és úgy gondolják, hogy a tömeggyilkosságot egyedül hajtotta végre, nem volt tettestársa. Bill Peduto, Pittsburgh polgármestere úgy nyilatkozott, hogy ez volt a város történetének legsötétebb napja.
(Kuruc.info - MTI - Index nyomán)
Korábban írtuk: Lövöldöztek egy pittsburghi zsinagógában - legalább nyolcan meghaltak
/Bővített hír/
Legalább nyolc embert megölt, több másikat pedig megsebesített egy fegyveres az Egyesült Államokban található Pittsburgh-ben, mikor szombaton helyi idő szerint fél 11 körül tüzet nyitott a város egyik zsinagógájában – írja a helyi média.
 
A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a támadó legalább nyolc emberrel végzett, többen pedig megsérültek, de egyelőre azt nem tudni, mennyire súlyosan. A rendőrök hamar kiértek a helyszínre, de jó darabig nem sikerült hatástalanítaniuk a fegyverest: a támadó azonnal tüzet nyitott rájuk, három rendőrt meg is lőtt, de az ő állapotukról egyelőre szintén nem tudni semmit.
A helyi tudósítások szerint a gyanúsított egy fehér férfi volt, aki a tűzpárbaj során megsérült, és feladta magát. A kommandósok már beszéltek is vele, rendőrségi források pedig arról tájékoztatták a helyi médiát, hogy a támadó az épületben azt kiabálta, mielőtt tüzet nyitott, hogy minden zsidónak meg kell halnia.
A zsinagóga a lövöldözés kezdetekor tele volt emberrel, sokan az épületen belül barikádozták el magukat. Becslések szerint nagyjából 80-90 ember lehetett bent, amikor a támadó elkezdett lövöldözni.
A rendőrök minden közeli lakost arra kérnek, hogy maradjanak otthon, emellett pedig a közeli Carnegie Mellon Egyetem diákjait is arra kérték, hogy ne hagyják el az épületet.
Donald Trump amerikai elnök Twitteren szintén figyelmeztetett a veszélyre, a város két nagy csapata, a Steelers és a Penguins pedig részvétét fejezte ki a tragédia után.
 
 
(Index)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready