Műholdfelvételek tanúsága szerint egy orosz gyártmányú légvédelmi üteg radarját találta el az izraeli válaszcsapás Iránban a múlt héten - írta kedden az AP amerikai hírügynökség.
A támadást követően iráni tisztviselők többször is tagadták, hogy a bármilyen kár keletkezett volna.
A felvételek alapján viszont a korlátozott izraeli válaszcsapás sokkal nagyobb kárt okozott, mint Irán április 13-án Izrael ellen indított tömeges drón- és rakétatámadása.
"Ez a támadás azt mutatja, hogy Izrael képes áthatolni az iráni légvédelmi rendszereken" - mondta Nicole Grajewski, a Carnegie Endowment nukleáris politikai programjának munkatársa. "A támadás precizitása egészen figyelemre méltó" - tette hozzá.
Zoom
A Planet Labs PBC amerikai technológiai vállalat által hétfő reggel az iszfaháni légi bázisról készített felvételeken a légvédelmi rendszer körül égési nyomok láthatók.
Zoom
Fotók: Planet Labs PBC / AP
Péntek hajnalban erős robbanások hallatszottak a közép-iráni Iszfahán körzetében, egy katonai bázis közelében, és ezeket hírügynökségi jelentésekben - elsősorban magas rangú amerikai tisztségviselőkre hivatkozva - Izraelnek tulajdonították. Hivatalos iráni tájékoztatás szerint a helyi légvédelem lépett működésbe, és drónokat semmisített meg. Egyelőre sem iráni, sem izraeli részről nem erősítették meg, hogy izraeli műveletről volt szó.
Zoom
Sz-300-as 2017-ben Teheránban - egy ilyen rendszert támadhattak a zsidók (fotó: Vahid Salemi / AP)
"Az amerikai sajtóértesülések nem helytállóak. Semmiféle külső légi támadás nem érte Iszfahánt vagy Irán bármely más részét" - állította Hoszein Dalirian, az iráni űrkutatási hivatal szóvivője.
"Csupán egy elhibázott és megalázó kísérletet tettek arra, hogy berepüljenek néhány drónnal, amelyet az iráni légvédelem lelőtt" - írta a szóvivő az X-en. Arra nem tért ki, hogy a berepülést ki hajtotta végre.
Iszfahán stratégiai jelentőségű városnak számít, ahol katonai bázisok találhatók, nukleáris kutatási és fejlesztési központok, és a hadsereg elitegységének, a Forradalmi Gárdának is van ott támaszpontja.
(MTI nyomán)