A Der Spiegel egy kiszivárgott belső e-mailre hivatkozza úgy tudja, hogy az AfD vezetésével új EP-frakció jöhet létre, amely a Szuverenisták nevet fogja viselni. A németországi lap információi szerint június 27-ére az AfD egy száz fős termet igényelt a parlamenttől, hogy helyet adjon egy új frakció alakuló ülésére.
A lap azt írja, hogy az új frakció szellemi alapjai a bolgár Újjászületés által kezdeményezett Szófiai Nyilatkozaton nyugszanak. Azt a német források nem említik meg, hogy a Szófiai Nyilatkozat viszont nem más, mint a Mi Hazánk által lefektetett Budapesti Nyilatkozat bővített változata, így kvázi az együttműködés szellemi szülőatyjának a Mi Hazánk tekinthető. A két nyilatkozat egyébként arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy az európai civilizációt "a globalista ideológiák agressziója fenyegeti", a népek önrendelkezési jogát pedig "a bürokrácia diktatúrája váltja fel".
Zoom
A Spiegel megnevezett több lehetséges pártot is, akik a frakcióban részt fognak venni.
A magot nyilván az AfD jelentené a 15 mandátumával. A Lengyel Korona Konföderáció 6 mandátumot szerzett, míg a spanyol Se Acabó La Fiesta 3 mandátumot hozhat az új frakcióba. A Spiegel megemlíti még a szlovák Republikát és az SOS Romániát is 2-2 mandátummal. Előbbi csatlakozása támogatható is lenne magyar szempontból, mivel soviniszta hangoktól mentes pártról van szó, a magyarellenes román párté azonban a legkevésbé sem. A Mi Hazánk és a görög NIKI 1-1 mandátummal gazdagíthatná a Szuverenistákat. Megemlítik még Sarah Knafot is, aki a francia Reconquête listájáról szerzett mandátumot. A fentiek alapján 31 mandátummal rendelkezhetne az új frakció.
A fenti politikai formációk egy részét már korábban részletesebben is megismerhettük az európai hazafias pártokat bemutató sorozatban: AfD, Korona Konföderáció, NIKI, SOS Románia, Republika.
Zoom
A SALF elnöke, Alvise Pérez
A Se Acabó La Fiesta (SALF) egy frissen alapított párt, melyet berendezkedésellenesnek tartanak, amely a korrupció ellen, valamint a háttérhatalom elleni küzdelemre koncentrál. A párt erős kritikát fogalmaz meg a spanyolországi rendszerrel szemben, s konkrét ügyeken keresztül kívánja bemutatni a rendszer romlottságát, korrupcióval való átitatottságát. A párt neve magyarul azt jelenti, hogy "Vége a bulinak", illetve úgy is értelmezhető, hogy "A pártok vége". SALF neve azt kívánja kifejezni, hogy tevékenységükkel meg akarják szüntetni a pártokráciába besimult politikusok kényelmes életét, s megkezdték az "utánuk járást". Tevékenységük a korrupciós ügyek feltárására fókuszál, kiegészülve egyéb bűnösök felkutatásában, különösen a pedofilok elleni küzdelemmel.
A SALF honlapján azt írják magukról, hogy pedofilokat, gyilkosokat és erőszaktevőket azonosítanak és buktatnak le. Eddig 60 korrupciós ügyet vittek a nyilvánosság elé, és 12 politikus lemondását idézték elő tevékenységükkel.
Mint korábban megírtuk, a Reconquête 5 helyet szerzett a június 9-ei választáson, de Marion Maréchallal együtt 4 képviselőt kizártak a pártból. Az ötödik képviselő, Sarah Knafo is a Spiegel listáján van mint lehetséges tag. A 31 éves Knafo egyébként a 65 éves Eric Zammour élettársa. Civilben bíró.
Zoom
Eric Zammour és Sarah Knafo
Érdekességként megemlítendő, hogy a Konföderáció két olyan hölgyet is delegál a parlamentbe, akik - Borvendég Zsuzsannához hasonlóan - történészi végzettséggel rendelkeznek. A két lengyel hölgy Anna Bryłka és Ewa Zajaczkowska-Hernik. A párt elnöke, az anticionista performanszairól elhíresült Grzegorz Braun, szintén EP-képviselőként folytatja.
Közben Alice Weidel, az AfD társelnöke elmondta, hogy vizsgálják, milyen lehetőségek vannak más szövetségesek bevonására az újonnan megválasztott Európai Parlamentben, ezért Brüsszelben folynak a megfelelő megbeszélések. Az ellenkező hírekkel ellentétben a héten nem alapítanak új frakciót - közölték pártkörök hétfőn. Erről már a Tagesspiegel számolt be.
Ezzel egy időben a Zeit arról írt, hogy az AfD-nek egyre több tagja van. Mint az ARD fővárosi stúdiója pártvezetői körökből megtudta, jelenleg mintegy 48 ezren léptek be. A következő két hónapban ez a szám várhatóan 50 000-re emelkedik. A tájékoztatás szerint a párt ezt nyilvánosan szeretné megünnepelni, hogy még többeket buzdítsanak a csatlakozásra. Előzetesen lesz egy reklámkampány is.
KG
Frissítés: reagált a Mi Hazánk elnöke:
Nagyon sok kérdést kapunk újságíróktól és a szimpatizánsainktól, miután több külföldi lap megírta, hogy "Szuverenisták" néven új európai pártcsalád és frakció jöhet létre. Ma is egy európai ország pártelnökével találkoztam, és Brüsszelben is intenzív tárgyalások zajlanak. Egyre közelebb kerülünk ahhoz az álomhoz, amelyet először a Budapesti Nyilatkozatban fogalmaztunk meg, a Mi Hazánk által összehívott európai találkozón, az Országházban. 15 éve dolgozom magam is ezen. Most azonban türelmet kérek mindenkitől, nemsokára úgyis kiderül, hogy mire jutottunk. A sajtó egyelőre csak találgat - írja X-bejegyzésében.