Olaszország jelentős előrelépéseket tett a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemben, de még további intézkedéseket kell tennie a "gyűlöletbeszéd" ellen, és teljesen független szervet kell létrehoznia, amely az egyenlő bánásmódért felel - állapította meg egy friss jelentésben a strassburgi székhelyű Európa Tanács.
A szervezet rasszizmus és intolerancia elleni szakértői bizottsága (ECRI) legfrissebb jelentésében felhívta a figyelmet arra, hogy utóbbi nyolc évben jelentős előrelépések történtek Olaszországban a szóban forgó területen. Ezek közé tartozik, hogy az illetékes hatóságok iskolai zaklatási ügyekre vonatkozó adatgyűjtési rendszert dolgoztak ki, amely magában foglalja az etnikai hovatartozáson és a szexuális irányultságon alapuló incidenseket is. Emellett hivatalosan elismerték az azonos neműek élettársi kapcsolatát, "nemzeti LMBTI-stratégiát" fogadtak el, és a "transzneműek" számára lehetővé vált a minőségi egészségügyi tájékoztatás. A hatóságok továbbá pénzügyi támogatási rendszert vezettek be a szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló megkülönböztetés elleni központok számára - taglalta a jelentés.
Az ECRI azonban aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Olaszországban "az LMBTI-közösséghez tartozó személyek a mindennapi életben továbbra is előítéletekkel és megkülönböztetéssel szembesülnek, és a különböző nemek jogi elismerésére irányuló eljárás továbbra is bonyolult, hosszadalmas és túlságosan orvosi véleményhez kötött".
"A közbeszéd egyre idegengyűlölőbbé válik, és a politikai diskurzus erősen megosztó és ellenséges felhangokat ölt, különösen a menekültek, menedékkérők és migránsok, valamint a migrációs hátterű olasz állampolgárok, a romák és az LMBTI-közösséghez tartozó személyek ellen" - emeli ki a jelentés.
Az ECRI azt ajánlja, hogy az olasz kormány a civil szervezetekkel konzultálva hozzon létre egy teljesen független és hatékony egyenlő bánásmódért felelős szervet, és erősítse meg a faji megkülönböztetés elleni nemzeti hivatalt mint teljes jogú hivatalos koordinációs szervet. A szakértők felszólították a kormányt, hogy fogadjon el egy rasszizmus elleni cselekvési tervet, szervezzen érzékenyítő kampányt az egyenlőség, a sokszínűség, valamint a kultúrák és vallások közötti párbeszéd előmozdítása érdekében, és vezessen be intézkedéseket a "nyilvános gyűlöletbeszéd" ellenőrzésének céljából.
(MTI nyomán)