A gázavárosi baptista kórház elleni izraeli légicsapásnak több mint 500 halálos áldozata van, többségük nő és gyermek. A kórház elleni támadás következtében a Gázai övezetben összeomlott az egészségügyi rendszer, a kórházakban érzéstelenítés nélkül operálnak. Izrael azt állítja, hogy a tömegmészárlást okozó légicsapást az Palesztinai Iszlám Dzsihád hajtotta végre. Jordánia lemondta a mára, ’Ámmánba tervezett négyoldalú csúcstalálkozót – írja az alarabiya.net, a ynet.co.il és a maannews.net.
Zoom
Letakart holttestek a gázavárosi baptista kórház udvarán (fotó: AFP)
A gázavárosi baptista kórházat ért, s több mint 500 halálos áldozatot követelő izraeli légitámadás után éjfél után a tömegmészárlás helyszínén sajtótájékoztatót tartott a Gázai övezet Egészségügyi Minisztériuma. A minisztériumi szóvivő elmondta, hogy a több mint 500 halálos áldozat többsége nő és gyermek, akik elsősorban az izraeli felszólítást követően menekültek el a Gázai övezet északi kormányzóságából, s kerestek menedéket a baptista kórház udvarán (remélve azt, hogy azt nem éri légitámadás – H. J.).
Érzéstelenítés nélkül műtenek a Gázai övezet kórházaiban
A tömegmészárlást eredményező légicsapás után a kórházak már nem képesek ellátni a sebesülteket, s a szünet és válogatás nélküli izraeli bombások miatt a Gázai övezetben már nincs biztonságos hely – hangsúlyozta a minisztériumi szóvivő, s egyben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy vessen véget az izraeli bombázásoknak.
Muhámmád Ábu Szalimá, a gázavárosi Ás-Sífá’ (magyarul: gyógyulás) kórház orvos igazgatója közölte: a baptista kórház ellen végrehajtott légitámadást követően összeomlott a Gázai övezet egészségügyi rendszere, a kórházaiban elfogyott a gyógyszer, ezért az orvosok kénytelenek érzéstelenítés és altatás nélkül elvégezni az életmentő műtéteket a sebesülteken.
Zoom
Síró palesztin édesanya gyermekei holtteste fölött (fotó: Reuters)
Izrael szerint az Iszlám Dzsihád hajtotta végre a kórház elleni támadást
Dániél Hágári vezérezredes, az izraeli hadsereg szóvivője még tegnap este nemzetközi sajtótájékoztatón közölte: nem az izraeli hadsereg hajtott végre légitámadást a gázavárosi baptista kórház ellen. A szóvivő a többi között elmondta: az izraeli hadsereg birtokában vannak olyan hangfelvételek, amelyeken Gázai övezetbeli aktivisták kijelentik, hogy ami történt, az a Palesztinai Iszlám Dzsihád műve. A hangfelvételeket és az izraeli hadseregnek a rakétatámadásról készült drónfelvételét az izraeli hadsereg nemsokára közzéteszi.
Zoom
Dániél Hágári, az izraeli hadsereg szóvivője (fotó: izraeli hadsereg)
Jordánia lemondta az ammáni négyoldalú találkozót
Közben Jordánia lemondta a mára, ’Ammánba tervezett négyoldalú csúcstalálkozót Joe Biden amerikai elnök részvételével, illetve II. ’Ábdulláh jordán király jelenlétében. Az ammáni találkozón az Izrael megsegítésére sietve a Közel-Keletre érkezett Joe Bidenen kívül részt vett volna Mahmúd ’Abbász palesztin elnök és ’Ábd el-Fattáh esz-Szíszí egyiptomi elnök. Ájmán esz-Szafadí jordán miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter a találkozó lemondását azzal indokolta, hogy Washington nem kívánja leállítani a Gázai övezet elleni izraeli háborút.
Hering J. – Kuruc.info
Frissítés: az ENSZ főtitkárát elborzasztotta a gázai kórház elleni támadás
António Guterres ENSZ-főtitkár szerdán úgy fogalmazott, hogy "elszörnyedt" a gázai kórház ellen kedden elkövetett, több száz áldozatot követelő rakétatámadás miatt, amelyet egyúttal határozottan elítélt.
Guterres az Egy övezet, egy út kezdeményezés (BRI) pekingi csúcstalálkozójának megnyitó ünnepségén leszögezte, hogy elítéli a Hamász október 7-én Izraelben elkövetett, civilek ellen elkövetett atrocitásait, ám úgy vélte, "ezek a támadások nem igazolhatják a palesztin nép kollektív büntetését".
Guterres már korábban felszólította a Hamászt a túszok azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására, Izraelt pedig arra kérte, hogy engedélyezze a humanitárius segélyek azonnali és korlátlan hozzáférését a gázai lakosság legalapvetőbb szükségleteinek ellátására. Emellett azonnali humanitárius célú tűzszünetre is felszólított, valamint felhívást intézett "a mérhetetlen emberi szenvedés enyhítése" érdekében.
Orosz külügyi szóvivő: Izraelnek tényekkel kellene szolgálnia
Oroszország bűncselekménynek és elembertelenítő cselekedetnek minősíti a Gázai övezetben lévő egyik kórházra mért csapást - jelentette ki Marija Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdán a Sputnik rádióban.
"Természetesen bűncselekménynek, elembertelenítő cselekedetnek minősítjük az ilyen bűncselekményt" - mondta Zaharova. Az orosz diplomata szerint Izraelnek be kell bizonyítania, hogy nem részese a gázai kórház elleni csapásnak.
"Nemcsak a médiában és a közösségi médiában kell kommentárokat közölniük, hanem tényekkel kellene szolgálniuk" - tette hozzá.
Az orosz külügyminisztérium szóvivője felszólította az Egyesült Államokat, hogy mutasson be olyan műholdfelvételeket, amelyek segíthetnek tisztázni a helyzetet és azonosítani a tragédiát okozó elkövetőt.
A szóvivő szerint a közel-keleti helyzet drámaian alakul, és szörnyűséges lendületet vesz.
"Nem magától fejlődik. (...) Mindezt Washingtonból és Londonból irányítják" - állította Zaharova, hozzátéve, hogy a közel-keleti eszkaláció messze túlmutat a térségen, az áldozatok száma egyre nő, és világméretű humanitárius katasztrófa fenyeget.
Az izraeli hadsereg az alábbi videókkal és kommentárokkal próbálja alátámasztani állítását:
2. frissítés: egy állítólagos hangfelvételt is közzétett Izrael:
Izrael újabb bizonyítékokat tett közé szerdán az Iszlám Dzsihád felelősségéről a gázai kórház melletti robbanásban, írja az MTI.
Az izraeli hadsereg szóvivője nyilvánosságra hozott "több, terroristák között kedd este, a gázai Al-Ahli kórház melletti robbanás után lehallgatott beszélgetést", melyekből az derül ki, hogy a Hamász tudott az Iszlám Dzsihád felelősségéről, és szándékosan állította, hogy Izrael bombázta a kórházat.
Izrael szerint nem csak a saját légifelvételeiken, hanem az al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna felvételein is látszik, hogy rakéta zuhant a kórházra, amelyet nem a levegőből indítottak.
A szóvivő szerint bizonyító értékűek a kórház környékéről készült légi fényképfelvételek is, melyek a becsapódás előtt és után készültek. A bombák ugyanis krátert hoznak létre, s ilyen nincs a kórháznál, és az izraeli légicsapások rombolást okoznak a környező épületekben, de ezúttal ez sem történt meg.
"A Hamász tudta, hogy az Iszlám Dzsihád a felelős, ezért kampányt indított"- mondta Daniel Hagari szerda reggel az elfogott telefonbeszélgetések alapján. "Sok sajtóorgánum azonnal továbbadta a Hamász ellenőrizetlen állításait, hazugságait. Szeretnék valamit világossá tenni: nem lehet olyan gyorsan megérteni, hogy mi történt, mint ahogy a Hamász kijelentette, hogy tudja" - tette hozzá a szóvivő.
- Először látunk rakétát így becsapódni, ezért mondjuk, hogy az Iszlám Dzsihádé volt.
- Micsoda?
- Azt mondják, a Dzsihádé volt.
- A miénk?
- Úgy tűnik!
- Ki mondja?
- Azt mondják a lövedék srapneleiből, hogy ez helyi gyártmány, nem olyan, mint az izraeli rakéták repeszei.
A többi között ez hangzik el az állítólag elfogott hangfelvételeken.