A Fehér Ház súlyos következményekre figyelmeztette Iránt, amennyiben támadást indítana Izrael ellen - közölte az amerikai elnöki hivatal kedden.
A vezető amerikai médiumoknak adott washingtoni tájékoztatás szerint az Egyesült Államok arra utaló jeleket tapasztalt, hogy küszöbön áll egy nagyszabású ballisztikus rakétatámadás Irán részéről Izrael ellen. A Fehér Ház vezető tisztségviselője erre reagálva azt közölte, hogy "egy közvetlen katonai támadás Izrael ellen súlyos következményeket vonna maga után Irán számára". Az Egyesült Államok aktív támogatást nyújt Izrael számára a védelmi előkészületekben - közölték az amerikai elnöki hivatal részéről.
Az amerikai bejelentés azt követően jelent meg, hogy Irán vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah bosszút ígért a libanoni Hezbollah múlt héten izraeli támadásban megölt vezetője, Haszan Naszrallah halála miatt. Az iráni vezető a síita fegyveres szervezetet több mint 30 éven keresztül vezető Naszralláh-t a régiós ellenállás zászlóhordozójaként említette.
Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn kegyetlen terroristaként jellemezte a Hezbollah-vezetőt, akinek halála biztonságosabbá teszi nemcsak a Közel-Keletet, de az egész a világot.
Azokra a hírekre, miszerint a kőolajexportőr Irán közvetlenül is bevonódhat a Hezbollah és Izrael közötti fegyveres konfliktusba, a kedd reggeli kereskedésben erőteljesen csökkent az irányadó amerikai tőzsdeindex (Dow Jones).
(MTI)