2020. február 18., kedd, Bernadett napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:25 Fogolycserét hajtott végre Irán és Németország15:52 Remek fickó az egyik mentős támadója: beleegyezett, hogy megússza felfüggesztettel15:31 Újra a Kúriára kerül a volt barátnőjét lúggal leöntő orvos ügye15:16 Felmentették a szentesi jegyző elleni kézigránátos merénylettel vádolt férfit14:45 TASZ: szégyenteljes, hogy a HírTV mert normális hangnemben tudósítani a kitörés-megemlékezésről, de azért még nem kellene bojkottálni14:14 Bíróság előtt a nádudvari "csínytevő lányok"13:57 Partiumi-bánsági könyvbemutató körúton Gaudi a Nemzeti jogvédelem című kötetével13:42 Egy vuhani kórház igazgatója belehalt a koronavírusba13:28 Hűtött migránsok a bolgár-román határon - nem okozott nekik gondot a hatezer eurós menetjegy12:52 Zsidók hatalmi harca: Soros nyílt levélben követeli Zuckerberg kirúgását12:43 A foci lett Kolumbia legnagyobb heroinkereskedőjének a veszte12:27 Piramisjáték miatt emeltek vádat egy férfi ellen Budapesten12:08 London több kérdésben sem hajlandó kompromisszumokra az uniós egyeztetéseken11:42 Az ausztrálok háromnegyedét érintette a tűzvész11:11 Ennek az öregezőnek sem segítettek megjavulni az enyhe büntetések
24 óra legolvasottabbjai

Publicisztika ::

Lipusz Zsolt: Mi lett volna ezer évvel ezelőtt Libajnaiékkal?

Reklám

A Magyar Köztársaság jelenlegi miniszterelnöke, miután több ezer családot tönkretett, százmilliókkal adósuk maradva, kilenc embert pedig öngyilkosságba kergetett, kijelentette, hogy részéről az ügyet lezártnak tekinti.
Na mármost egy ilyen pofátlan kijelentés - a szemkilövésekkel, ujjleszaggatásokkal, altesti kukkolásokkal, százezres kilakoltatásokkal, egzisztenciális fenyegetőzésekkel stb.- csak egy posztkommunista országban hangozhat el, amely talán nem is annyira posztkommunista. Európa számos országában megfordulván, mindenütt azt tapasztaltam, hogy az említett jelenségek teljességgel elképzelhetetlenek volnának, tőlünk nyugatra mindenki szabadon, vígan éli az életét, nem stresszel, nem retteg amiatt, hogy politikai meggyőződése miatt esetleg retorziók érhetik az éppen regnáló hatalom részéről. S Európa egyetlen országában - talán már Ukrajnában sem - zárhatná le egy politikai selyemfiú ezt a gyászos ügyet ily alantas kijelentéssel. Hanem legfeljebb a büntetőbíróság előtt makoghatna néhány mondatot az utolsó szó jogán.

Tolvajnai akasztása még várat magára
Fölöttébb üdvös lenne - többek között épp a fenti jelenséget elkerülendő - a történelmi jogfolytonosság helyreállítása Magyarországon. Szent emlékezetű I. László (1077-1095) királyunk II. Törvénykönyvének (ezek a pannonhalmi határozatok) első cikkelyében például ilyen eléggé el nem ítélhető, diszkriminatív módon fogalmaz: „Magyarország összes előkelői… esküvel elhatároztuk, hogy ha a főembereknek (principes) bármilyen rokonát lopás bűnében találják egy tyúk értékén túl, semmiképpen se rejthesse el vagy védhesse meg őt közülünk senki. Azt is akarjuk, hogy magát a tolvajt… akasszák fel, és egész vagyona vesszen el”.
Iszonyatos antiliberalizmus, kirekesztés, másság iránti intolerancia, mondhatnánk, fasizmus - amennyiben nem lenne mindez a 11. században kissé anakronisztikus. Képzeljük csak el, hogy amennyiben ezt a törvényszöveget a maga konkrétságában alkalmaznánk, ma nem lenne miniszterelnökünk. Hiszen közismert dolog, hogy a liba értéke a tyúké fölött áll, ily módon Bajnai már évekkel ezelőtt milliószorosan a pokol fenekére szállt volna, mint a tenyésztőket kifosztó és megkárosító tolvaj szörnyeteg. Természetesen maga Szent László sem úgy értette a törvény megalkotásakor, hogy egy előkelő, miként egy mai szorgos bodzatermesztő, elindul az éjszaka leple alatt, esetleg fényes nappal pofátlanul tyúkot lopni, nem, hanem arról volt szó, hogy amennyiben a kezelésére bízott közvagyonból egy előkelő akár egy tyúk értékének megfelelő összeget eltulajdonít, akkor halállal bűnhődjék.
Uramisten, mi lenne e jobb sorsra érdemes hazában, ha e törvényt mondjuk 1990 óta következetesen és megfellebbezhetetlenül alkalmazták volna? A válasz prózaian és realistán egyszerű: ma nem lenne még írmagja sem az MSZP-SZDSZ nevezetű politikai kalózkompániának, s nem lenne „szeretett” kormányunk sem. Évtizedekkel ezelőtt valamennyi egyedét felakasztották volna.
Lipusz Zsolt - Kuruc.info
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready