2019. szeptember 19., csütörtök, Vilhelmina, Szabolcs napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
08:04 21 milliárdos forgalmat bonyolított a mobilfizetési rendszer07:30 85-88 éves magyarokat fosztott ki a dagadt cigány - ránézésre jól bírná az életfogytig tartó kényszermunkát is06:54 Japáné a legtöbb amerikai állampapír21:55 Netanjahu idén nem mer elmenni az ENSZ közgyűlésére, hogy a karnyújtásnyira lévő iráni atomról beszéljen21:31 Rend és virágzás - 1966 éve született Traianus római császár21:04 Trump kinevezte a legújabb nemzetbiztonsági tanácsadóját20:45 A székházbevétel évfordulójára: mégsem kell börtönbe vonulnia egy tüntetőnek20:21 Új cigány zsarolási forma ütötte fel a fejét, magyar vállalkozásokat tehetnek így tönkre20:07 Hét és félezer polgármesterjelölt indul októberben, négyötödük függetlenként19:42 Snowden azt állítja, az oroszok megpróbálták beszervezni19:18 Fegyveres cigány rabolt ki kábítószerárus "fiatalt" - nehéz bárkit is sajnálni ebben a történetben18:45 Megint tanú: már fel is bontották a burkolatot a fideszes képviselő által ünnepélyesen átadott parkolóban18:12 Bódult nőt erőszakoltak meg Miskolcon17:51 A székházostromtól a székházi paródiáig17:07 Kiderült, hogy az egész emberiség jövőjét elárulták ma a fideszesek
24 óra legolvasottabbjai

Publicisztika ::

Lipusz Zsolt: Mi lett volna ezer évvel ezelőtt Libajnaiékkal?

Reklám

A Magyar Köztársaság jelenlegi miniszterelnöke, miután több ezer családot tönkretett, százmilliókkal adósuk maradva, kilenc embert pedig öngyilkosságba kergetett, kijelentette, hogy részéről az ügyet lezártnak tekinti.
Na mármost egy ilyen pofátlan kijelentés - a szemkilövésekkel, ujjleszaggatásokkal, altesti kukkolásokkal, százezres kilakoltatásokkal, egzisztenciális fenyegetőzésekkel stb.- csak egy posztkommunista országban hangozhat el, amely talán nem is annyira posztkommunista. Európa számos országában megfordulván, mindenütt azt tapasztaltam, hogy az említett jelenségek teljességgel elképzelhetetlenek volnának, tőlünk nyugatra mindenki szabadon, vígan éli az életét, nem stresszel, nem retteg amiatt, hogy politikai meggyőződése miatt esetleg retorziók érhetik az éppen regnáló hatalom részéről. S Európa egyetlen országában - talán már Ukrajnában sem - zárhatná le egy politikai selyemfiú ezt a gyászos ügyet ily alantas kijelentéssel. Hanem legfeljebb a büntetőbíróság előtt makoghatna néhány mondatot az utolsó szó jogán.

Tolvajnai akasztása még várat magára
Fölöttébb üdvös lenne - többek között épp a fenti jelenséget elkerülendő - a történelmi jogfolytonosság helyreállítása Magyarországon. Szent emlékezetű I. László (1077-1095) királyunk II. Törvénykönyvének (ezek a pannonhalmi határozatok) első cikkelyében például ilyen eléggé el nem ítélhető, diszkriminatív módon fogalmaz: „Magyarország összes előkelői… esküvel elhatároztuk, hogy ha a főembereknek (principes) bármilyen rokonát lopás bűnében találják egy tyúk értékén túl, semmiképpen se rejthesse el vagy védhesse meg őt közülünk senki. Azt is akarjuk, hogy magát a tolvajt… akasszák fel, és egész vagyona vesszen el”.
Iszonyatos antiliberalizmus, kirekesztés, másság iránti intolerancia, mondhatnánk, fasizmus - amennyiben nem lenne mindez a 11. században kissé anakronisztikus. Képzeljük csak el, hogy amennyiben ezt a törvényszöveget a maga konkrétságában alkalmaznánk, ma nem lenne miniszterelnökünk. Hiszen közismert dolog, hogy a liba értéke a tyúké fölött áll, ily módon Bajnai már évekkel ezelőtt milliószorosan a pokol fenekére szállt volna, mint a tenyésztőket kifosztó és megkárosító tolvaj szörnyeteg. Természetesen maga Szent László sem úgy értette a törvény megalkotásakor, hogy egy előkelő, miként egy mai szorgos bodzatermesztő, elindul az éjszaka leple alatt, esetleg fényes nappal pofátlanul tyúkot lopni, nem, hanem arról volt szó, hogy amennyiben a kezelésére bízott közvagyonból egy előkelő akár egy tyúk értékének megfelelő összeget eltulajdonít, akkor halállal bűnhődjék.
Uramisten, mi lenne e jobb sorsra érdemes hazában, ha e törvényt mondjuk 1990 óta következetesen és megfellebbezhetetlenül alkalmazták volna? A válasz prózaian és realistán egyszerű: ma nem lenne még írmagja sem az MSZP-SZDSZ nevezetű politikai kalózkompániának, s nem lenne „szeretett” kormányunk sem. Évtizedekkel ezelőtt valamennyi egyedét felakasztották volna.
Lipusz Zsolt - Kuruc.info
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready