2019. december 7., szombat, Ambrus napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
20:27 Dugókat okozott a teherszállítók Macron-reformellenes tiltakozása a francia utakon20:08 Tíz autót rongált meg egy trélerről leesett rámpa az M0-son19:52 Ezer tüntető nagyon nem örült a "megszálló" Putyinnak Minszkben19:30 Hosszú Katinka ezúttal is legyőzhetetlennek bizonyult19:16 Sáskacsempész szírt tartóztattak le18:46 Megbosszulták a szóváltásba keveredést a hirtelen megjelenő rokonok18:20 Országszerte ködre figyelmeztet az OMSZ18:03 Kirúgták az NKE-ről a Botka-fúró "kisgazda" zsidót, mert szexistagyanúsan szólt be a Rácz Zsófia-féléknek17:46 Macron barátját is utolérték a korrupcióellenes vizsgálóbírók17:19 Nem engedi a legfelsőbb bíróság Trumpnak, hogy visszahozza szövetségi szinten a halálbüntetést17:04 Újra egyre többen félnek a sötétedés után az utcára menni, a cigányfertőzött vidékeken a legóvatosabbak16:33 Negyven év után kerültek elő a legnagyobb NDK-s műtárgylopás során meglovasított képek16:18 Disznó-majom kimérákat kotyvasztottak kínai tudósok, de nem éltek sokáig15:59 Megkerült az eltűnt 13 éves kislány - nem szólt a szüleinek arról, hogy két éjszakát a barátainál tölt15:46 Von der Leyen 170 millió euró uniós támogatásról állapodott meg Etiópiával, de az elnökük közölte, hogy ennél több kell
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

Megkezdődött az ukrán gazdasági bevándorlók behozatala - de erről persze nem szól plakátkampány

Reklám

Egyre több az ukrán vendégmunkás a munkaerőhiánytól terhelt Magyarországon, az Index Jászfényszarun és környékén készült riportja szerint ők a legolcsóbban behozható gazdasági migránsok. Itthon lakást építenek nekik, a cégek igyekeznek vonzóbb alternatívát mutatni a csehországi vagy lengyelországi munkaadóknál.
Zoom
A munkaerőhiányt EU-s bevándorlókkal enyhíteni nyilván nem jöhet szóba, maradnak a környékbeli bosnyákok, szerbek és ukránok, közülük az utóbbiakat a legkönnyebb rábírni a mobilitásra a háború miatt. Betelepítésüket a kvótakampány hajrájában feltehetően nem akarták nagydobra verni a hivatalosságok, pedig Magyarországra költözésüket egy sor szabályozással is enyhítették az döntéshozók.
Jászfényszarun élnek a Samsung "eltitkolt" ukrán munkavállalói. A munkások többsége a helyi gyárban tévéket szerel össze, futószalag melletti, betanított munkával. Bevándorlási programjukat nyáron indították, augusztus végén érkeztek az első ukrán vendégmunkások, jelenleg 120-150-en vannak, és a számuk egyre nő. A cég egyébként elzárkózott a lap kérdéseitől, így ennél konkrétabbat nem lehet tudni róluk.
Zoom
Amikor a céges buszokkal érkező vendégmunkásokhoz odamentek az újságírók a cég előtti parkolóba, a biztonsági őrök elzavarták őket, és a fényképeiket is letöröltették. Annyit azonban ki lehetett deríteni a helyszínen, hogy a közeli Tóalmásról és Jászberényből érkeztek.
Tóalmáson többen a kemping nagyobb, egyszintes kőházában élnek, Jászberényben pedig egyszerűbb társasháznak beillő munkásszállásokon laknak a vendégmunkások. Úgy tudják, napi ezer forintért bérelik nekik a szállást. A lakók panaszkodtak, hogy még nem indult be a fűtés, és internet sincs egyik szálláson sem. A városban egyébként már épülnek az új, ukrán munkásszállásnak szánt társasházak, a szomszédok szerint még idén átadnak egy 20-25 lakásos blokkot.
Zoom
Többségük csak pár szót beszél magyarul, bár Kárpátaljáról érkeztek. A magyar munkaadók egy munkaerő-kölcsönző cégen, a HD Jobs Kft.-n keresztül toborozták őket plakátokkal, falragaszokkal. Ez a cég segített a vízumügyintézésben is. Otthon ingyen szállást, napi egy étkezést, ingyenes utaztatást ígértek nekik, valamint 140 ezres havi keresetet. Ebből csak az utóbbi nem teljesült, havi 125 ezer forintot kapnak, csak kezdéskor kaptak egyszeri 15 ezer forintot. Néhányan három hónapot, mások egy évet írtak alá a Samsungnál.
Zoom
Mint mondták, a mumka kemény, napi nyolc órában állnak a futószalag mellett, heti kétszer 12 órában is, hétvégén és éjjel is. De Kárpátalján egy jó fizetés 200 dollár (kb. 50 ezer forint) körül van, amiből a rezsi is alig jön ki. Vannak, akik a tető javítására tesznek félre pénzt a magyar fizetésből, egy pár pedig azt tervezi, hogy vesznek egy kisebb házat valamelyik környékbeli faluban, és így nem kell visszaköltözniük a háborús Ukrajnába. Egy másik vendégmunkás állampolgárságra hajt, amelynek előnyeit magyar felesége és kislánya már élvezi. Ha sikerül megszereznie, a család továbbáll valamelyik jobban fizető EU-tagállamba.
Zoom
A magyar falvakban és a gyárban nagyrészt konfliktusmentes az ukránok beilleszkedése. A legtöbb megkérdezett magyar munkás szorgalmas és ügyes kollégáknak tartja őket. A felújított jászberényi huszárlaktanyában a riporterek a Jász Plasztik ukrán vendégmunkásaiba is belebotlottak.
Nyáron, amikor az MGYOSZ és Varga Mihályék százezres mértékben akartak behozni unión kívüli gazdasági bevándorlókat a munkaerőhiány kezelésére, Lázár János azt mondta, a kormány „pontosan nulla darab” bevándorlót akar látni (Rogánék letelepedési kötvényes bizniszét nem számítva)...
(HVG - Index nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready