A migrációs helyzettel kapcsolatban elsősorban az Európai Bíróság ítéletével foglalkozott a kormány - hangzott el a mai Kormányinfón. Gulyás Gergely szerint Brüsszel továbbra is rá akarja kényszeríteni Magyarországot a migránsok beengedésére.
Zoom
Fotó: Németh Kata / Index
A külső schengeni határok védelme pedig nem csupán magyar ügy, hanem Európa egészének fontos, ehhez képest továbbra sem kap erre forrást Magyarország, szemben más országokkal.
A kormány most azon az állásponton van, hogy ha Brüsszel továbbra is erősködik, akkor vállalják, hogy a migránsokat ellenőrzött beléptetés után rögtön Brüsszelbe szállítják.
„Ha Brüsszel migránsokat akar, akkor megkapják őket. Egyirányú jegyet biztosítunk nekik” – mondta Gulyás Gergely.
(Index)
Frissítés: az MTI vonatkozó hírrészlete:
A miniszter (mármint Gulyás - a szerk.) bejelentette: a kormány felkérte az igazságügyi minisztert, hogy vizsgálja meg, "hogyan tudjuk perben érvényesíteni a migrációval kapcsolatos költségek egy részét" az Európai Bizottsággal szemben.
Brüsszel mindenáron azt akarja kikényszeríteni, hogy "beengedjük a migránsokat" - jegyezte meg Gulyás Gergely, kifogásolva: úgy rónak ki Magyarországra szankciót a tranzitzónák gyakorlata miatt, hogy közben ezt "a jó magyar gyakorlatot" részben az új menekültügyi egyezmény is átvette.
A schengeni határok védelme szintén olyan közös ügy, ami nem csupán Magyarország biztonságát szolgálja, hanem Európa egésze számára fontos. Ehhez képest Magyarország nem jut hozzá azokhoz az európai uniós forrásokhoz, amelyeket Brüsszel más országok számára a határvédelem céljából biztosít - fejtette ki a miniszter.
Elmondta: a bel- és az igazságügyi tárca vezetője megvizsgálja annak lehetőségét, hogy ha Brüsszel továbbra is olyan szabályozást akar kikényszeríteni, amely nem teszi lehetővé a migránsok feltartóztatását, akkor minden migránsnak ajánlják fel a magyar határon, hogy "az európai eljárásrend betartását követően önkéntesen és ingyenesen Brüsszelbe szállítjuk őket".
"Ha Brüsszel migránsokat akar, akkor megkaphatja" - fogalmazott a miniszter, aki ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy egy perben mind a bizottságot részbeni teherviselésre tudják majd kötelezni, mind pedig mielőbbi ésszerű megállapodást tudnak kötni az Európai Bíróság ítéletét követően előállt, "elfogadhatatlan, tűrhetetlen és méltánytalan" helyzet orvoslása érdekében.
Hozzátette: ha ez nem sikerül, akkor "Magyarország nem kíván a végtelenségig napi bírságot fizetni", hanem lehetővé teszik, hogy akik szeretnének, azok egyirányú jegyet kaphassanak Brüsszelbe, ahol aztán az "Európai Bizottsággal nyugodtan tárgyalhatnak a saját ellátásukról".